ETNE: – Jeg ser folk er klare. Det er røyk fra mange buer langs elva nå, sier formann i Etne Elveeigarlag, Andreas Aune mandag kveld.

Fra midnatt natt til tirsdag er det igjen mulig å fiske laks i Etneelva. Det samme gjelder Vikedalselva i Vindafjord. Den siste store lakseelven som åpner på Haugalandet er Suldalslågen, som ikke åpner før 20. juli. '

– Det er folk i de fleste soner det første døgnet, og nå tror jeg det er mange som gleder seg. Det siste døgnet har det også kommet en del vann i elva, så jeg tror det kan bli bra. I tillegg har det gått opp en del stor laks, sier Aune.

11,82 kilo

Til nå i år har det gått opp 137 laks og 201 sjøørret i Etne. Det har blitt fanget én oppdrettsfisk i fiskefella som står ved broen i Etne sentrum.

Her blir laksene veid og undersøkt, før de slippes opp i elven. Den største til nå i år gikk opp søndag 13. juni, og veide 11,82 kilo.

Oppgangen av laks og sjøørret er som et normalår. Til nå har det gått opp omtrent like mange laks som i fjor, og noen flere sjøørret, ifølge oversikten fra Havforskningsinstituttet.

– Oppgangen er omtrent som på et normalår, men det er veldig tidlig ennå. I fjor kom det veldig mye laks i juli, og smålaksen dominerte. Det håper vi jo at betyr at det vil komme mye mellomlaks i år, og storlaks de neste sesongene, sier Aune.

Både for laks og sjøørret var 2020 et rekordår i antall.

Bekymret for lus

Men det er ikke bare jubel i Etne. I Hardanger-regionen har det vært store luseutfordringer i vinter. Leder i Hardangerfjord villfisklag sa for noen dager siden til Hardanger Folkeblad at det sto sjøørret til avlusning i alle elver i regionen, fra Sima til Stord.

Det samme sier Aune de har sett i Etne.

– Det har vært mye luseskader på spesielt sjøørreten i fjorden. Det gjør oss bekymret for hvor mye av småfisken som går ut av elva som overlever, og spent på hvor mye av smålaksen som har klart seg, sier han.

Villfisklaget i Hardanger sendte bekymringsmelding til Mattilsynet om lakselus-situasjonen allerede i mars. De har siden sendt nye bekymringsmelding til fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H), landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), skrev Hardanger Folkeblad 9. juni.