Nå er det stengt på Haukelifjell

KOLONNE: Søndag formiddag er det kolonnekjøring på E 134 Haukelifjell på grunn av uvær. - Veien kan bli stengt på kort varsel, er meldingen fra Vegtrafikksentralen.

KOLONNE: Søndag formiddag er det kolonnekjøring på E 134 Haukelifjell på grunn av uvær. - Veien kan bli stengt på kort varsel, er meldingen fra Vegtrafikksentralen. Foto:

Uvær på E 134 over Haukeli førte til kolonnekjøring i formiddag. Vinden skal øke utover søndagen og klokken 12.35 melder Vegtrafikksentralen at veien er stengt.

DEL

TRAFIKK: Søndag morgen klokken 8.30 var det igjen innført kolonnekjøring på E 134 over Haukelifjell.

– Kolonnekjøring på grunn av uvær, lyder meldingen fra Vegtrafikksentralen Sør.

Kolonnen var ifølge Statens vegvesen mellom Haukelitunnelen og Austmannalitunnelen.

Vegtrafikksentralen viser til Yr.no sine varsler om at det er ventet kraftig snø og full storm i fjellet tidlig søndag ettermiddag.

– Veien kan bli stengt på kort varsel, meldte de.

Og klokken 12.35 er veien helt stengt for trafikk.

Ferjesamband innstilt

Det er ikke bare i høyfjellet at vinden skaper utfordringer. Søndag er ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt på grunn av været. Ruten er innstilt fra klokken 12 og inntil videre.

Snøvær og kraftig vind

Også lørdag kveld fra klokken 18.30 var det kolonnekjøring på fjellovergangen, men i firetiden natt til søndag ble det åpnet for fri ferdsel. Det varte altså kun noen timer. Det er ventet svært kraftig vind på Haukelifjell søndag og en del nedbør i form av snø søndag.

DÅRLIG SIKT: Søndag i 10-tiden er det dårlig sikt på Haukelifjell.

DÅRLIG SIKT: Søndag i 10-tiden er det dårlig sikt på Haukelifjell. Foto:

Det er sendt ut farevarsel om kraftig snøfokk fra fredag kveld, men det kommer fram i varselet at det fra lørdag kveld til mandag vil være snøvær og sterk vind mellom sør og vest. Det vil gi snøfokk mye av tiden.

Dermed vil det være lokalt vanskelige kjøreforhold og redusert sikt, og kolonnekjøring kan bli innført og veier stengt på kort varsel.

Kraftig vind søndag

Vinden er ventet å roe seg litt i morgentimene søndag, før den igjen øker fra klokken 10 søndag og det vil ifølge yr.no blåse kraftig hele dagen. Det er også ventet en del nedbør i form av snø på fjellet.

Også på Rv. 7 over Hardangervidda er det lørdag kveld innført kolonnekjøring. Ifølge Vegtrafikksentralen Vest går første kolonne klokken 19. Klokken 20.55 melder Vegtrafikksentralen at fjellovergangen er stengt for småbiler, mens det er kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn. Søndag morgen er det helt stengt på fjellovergangen.

Går ut med varsel: Mye regn i vente

Skredfare

Flere steder i landet er det ventet stor snøskredfare de neste dagene. Ifølge NTB oppjusteres snøskredfaren i Voss fra mandag av, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Også i Hardanger vil det være økende snøskredfare, noe som skyldes temperaturstigninger og nedbør som regn, ifølge Varsom.no. I fjellet medfører det tørre flakskred. Farevarselet gjelder foreløpig for søndag og mandag. Farevarselet er på nivå fire av fem.

I Voss gjelder det røde farevarselet for mandag.

– Kraftig vind og mye nysnø vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng, advarer NVE.

I Vest-Telemark er det sendt ut oransje farevarsel, noe som betyr betydelig snøskredfare, for både søndag og mandag.

Søndag er snøskredproblemet fokksnø (flakskred) og våt snø (løssnøskred), mens mandag er det fare for flakskred.

Farevarsel: Mye regn og kraftig vind

Også i lavlandet skal det være heftig det neste døgnet. Det er sendt ut gult farevarsel for mye regn i Vest-Agder, Rogaland, Sunnhordland og Hardanger. Faren øker klokken 16 lørdag og vil være over klokken 16 søndag.


Artikkeltags