Nå er det tid for felles vaskedugnad: – Du kan omtrent ikke vaske hendene ofte nok

TID FOR HÅNDVASK: Sykepleier i Smittevern i Karmøy kommune, Randi Skartveit, har en klar oppfordring til alle.

TID FOR HÅNDVASK: Sykepleier i Smittevern i Karmøy kommune, Randi Skartveit, har en klar oppfordring til alle. Foto:

– Nå må vi rett og slett overdrive, sier sykepleier i smittevern, Randi Skartveit.

DEL

KORONAVIRUSET: Rådene fra myndighetene er klare: Vask hendene ofte og grundig. Men hva betyr det? Vi har spurt Randi Skartveit, sykepleier i smittevern og helsesykepleier i Karmøy kommune.

– Du må vaske hele hånden ren med varmt vann og såpe. Skru på kranen, la vannet renne, og smør inn hendene med såpe. Vask mellom fingrene, oppå hendene og begge tomlene, i tillegg til innsiden. Gni såpen godt inn, også på håndleddene og skyll såpen godt av. Tørk hendene før du skrur av vannet, sier Skartveit.

Helst anbefaler hun å tørke seg med tørkepapir, som vi kaster etterpå, men ser at det ikke er like enkelt i vanlige hjem.

– Skift håndhåndkle ofte, gjerne hver dag. Og ha gjerne et håndkle til hver person, ikke minst hvis du bor i kollektiv eller tilsvarende sier Skartveit.

En grundig håndvask bør vare minst 45 sekunder, er rådet nå.

Vask hendene før du pakker ut mat

For Skartveit er håndhygiene og smitteforebygging en stor del av yrkeslivet, og hun er vant med å tenke over hvilke overflater hun har tatt i. Nå ber hun oss gjøre det.

– Vi legger ifra oss mulig smitte på alle overflater. Dører, telefoner, rekkverk. Viruset kan overleve på flater i flere døgn, og trives godt hos oss her i nord, sier Skartveit, og legger til:

– Tenk over: Hvor har du vært, har du tatt i noe som mange andre har vært i kontakt med? Rekkverk, dørhåndtak, kraner, handlevogner, rulletrapper. Bare du går i garasjen for å hente noe i bilen kan du få smitte på hendene. Vask hendene når du kommer inn igjen. Har du vært og handlet; vask hendene som det første du gjør når du kommer hjem, før du tar maten ut av posene, sier hun.

Såpe og vann tar knekken på viruset. Håndvask er god smitteforebygging..

– Hjemmet er i utgangspunktet en ren sone – du vasker hendene når du kommer utenfra. Hjemme er toalettet en skitten sone, du vasker jo hendene når du har vært på badet, og før du lager mat. Du kan stort sett ikke vaske hendene for mange ganger.

Vask dørhåndtakene hver dag

Med hjemmekontor og stengte barnehager og skoler er mange hjemme sammen. Her er rådene det samme; vask hendene ofte, alle sammen. Pluss litt til.

– Det er lurt å vaske over flater som mange er i kontakt med også. Alle dørhåndtakene hjemme en gang til dagen, i alle fall. Det krever ikke så mye arbeid, og kan være veldig effektivt. Dessuten er det greit å gå over kraner og vasker på kjøkken og bad en gang hver dag.

Albuen er god å ha, ikke bare til å hoste og nyse i.

– Bruk albuen i stedet for hånden til å åpne dører og stenge kraner, ikke minst når du er ute blant folk.

Skartveit understreker at disse rådene gjelder som et utgangspunkt. For dem som har mistanke om at de er smittet av korona-viruset har Folkehelseinstituttet andre og strengere anbefalinger.

– Vi er jo i utgangspunktet motstandsdyktige, men dette er et nytt virus, og vi kan bli veldig syke. Nå er det tid for en håndvaske-dugnad. Heldigvis har vi tilgang på masse rent vann i Norge. Sånn er vi heldige, sier Skartveit.

Her er de generelle rådene fra Folkehelseinstituttet

  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.
  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
  • I husholdninger der det ikke er bekreftet smitte med koronavirus kan renhold utføres som vanlig. Vanlige renholdsmidler kan benyttes.
  • Hvis du isoleres hjemme på grunn av mistenkt eller bekreftet korona-virus gjelder egen råd fra Folkehelseinstituttet for deg og eventuelle husstand-medlemmer.

Artikkeltags