Nå starter en ny Reko-ring: – Det er for bra til å ikke forsøke på bygda også

HÅPER PÅ GOD RESPONS: Åse Hjelmervik har tatt initiativet til en Reko-ring for Grannardistriktet.

HÅPER PÅ GOD RESPONS: Åse Hjelmervik har tatt initiativet til en Reko-ring for Grannardistriktet. Foto:

Reko-ringen skal ha to utleveringer hver gang, i både Etne og Ølen.

DEL

NÆRINGSLIV: – Jeg vil være med og få ting til på bygda. Reko-ringen er et så godt konsept at vi gjerne vil sjekke ut om det er liv laga i distriktet også, forteller Åse Hjelmervik.

Lærer på Skånevik skule, på vei til å overta slektsgarden på Hjelmervik på Skåneviksstranda og initiativtakeren til en splitter ny reko-ring. Reko-ringen Grannardistriktet skal ha sin første utlevering mandag 22. juni, først i Etne, så i Ølen.

Konkurrerer ikke med bål og pølser

– Vanligvis blir det utlevering en gang i måneden, på tirsdagene, men vi fant ut at vi ikke ville konkurrere med bålbrenning og pølsespising den første gangen, derfor droppet vi St. Hans, og tok dagen før, forteller Camilla Velde.

Hun er en av personene bak Reko-ringen Haugalandet, og samarbeider med Åse i oppstarten av den nye ringen. De er helt i startfasen, det første innlegget dukket opp på Facebook den 19. mai.

– De første produsentene legger ut varene sine fra 1. juni, vi er i diskusjon med noen nye og får også med noen av produsentene fra de andre ringene, sier Åse.

I en reko-ring legger produsentene ut varene sine i en lukket Facebook-gruppe, kundene bestiller på forhånd og plukker opp varene på et bestemt sted. I Haugesund skjer det to ganger i måneden, i Grannardistriktet tester de en gang i måneden først.

Gjennom sommeren

De er spente på responsen, både om det kommer til nye produsenter, og om folk kommer til å bruke tilbudet.

– Vi håper folk kommer til å støtte opp om lokalprodusert mat uten mellomledd. Reko-ringen er jo en måte å synliggjøre lokale produsenter, og en fin måte for folk å teste ut produkter i en liten skala. Du vet jo alltid på forhånd hvor mye du har solgt, og slipper å sitte igjen med ferdige varer ingen kjøper, sier Åse.

Gruppa fikk 1.300 medlemmer på to dager, fredag før pinse var det 1600 medlemmer i handlegruppa.

I utgangspunktet tok Åse initiativet til gruppa for å skape mer liv på bygda. Men hun regner med å selv bli en av produsentene som tilbyr produkter.

– Jeg kommer til å ha jordskokk etter hvert. Og så får vi se.

En ting er sikkert. Ingen av reko-ringene tar sommerfri.

– Nei. Bøndene og produktene tar ikke ferie, og det viser seg at kundene dukker opp også. Så da gjør vi det samme. De siste somrene har vi hatt bra salg i juli, sier Camilla.

Artikkeltags