OSLO: Juristen hos politiet i Oslo er sparsom med opplysninger fra etterforskningen, men på spørsmål fra Haugesunds Avis om hva som er status i etterforskningen, svarer politiadvokat Susie Bergstrand:

– Saken er fortsatt under etterforskning, og det etterforskes på vanlig måte.

– Hva vil det si?

– Etterforskningen begynte da vi fikk anmeldelsen. Siden da er det samlet inn informasjon, sier politiadvokat Susie Bergstrand.

Stortinget leverte anmeldelsen til Oslo politidistrikt 11. april.

Leter etter passende tidspunkt

– Kan du si noe om hvor lang tid det tar før etterforskningen er ferdig?

– Det er en del dokumenter å gå gjennom. Et stort omfang skal gjennomgås, sier politiadvokat Susie Bergstrand i Oslo politidistrikt.

– Men hva kan du si om forløpet videre nå?

– Det kommer an på utfallet av avhør. Jeg vet det jobbes med å kalle inn til avhør, at det nå letes etter et passende tidspunkt, sier politiadvokat Bergstrand.

Erik Lea er Hege Haukeland Liadals advokat. Han forteller at politiet nå har tatt kontakt, også angående avhør.

Tilgang til deler av saksdokumentene

– Ingen er pliktige til å gå i avhør. Man har rett til å gå i avhør. Men det blir ikke avtale om avhør før jeg har mottatt alle saksdokumenter, sier Erik Lea.

Advokaten sier han har gitt beskjed til politiet om mulige datoer.

– Ja, datoer som kan passe, for meg. Datoer for når de kan ha anledning til å ta imot oss. Jeg mener jeg har skrevet at det kunne passe to av de tre mulige datoene for avhør, sier Lea.

Advokaten opplyser at han mandag 14. oktober han fått tilgang til deler av saksdokumentene fra politiets etterforskning.

– Fredag kom det en melding fra politiet med spørsmål om jeg ville ha saksdokumentene de hadde så langt. Den tilgangen har jeg fått. Men jeg har ikke åpnet eller sett på det ennå. Jeg har kun konstatert at jeg har fått dokumenter, men ikke alt.

Lea er tydelig på at det ikke er aktuelt å gjøre avtale om tidspunkt for avhør før alle dokumenter er mottatt.

– Jeg gjentar, jeg avtaler ikke avhør før jeg har fått samtlige dokumenter, før jeg har fått gått gjennom dem og snakket med min klient om innholdet, sier Lea.


– Her er det mye å holde rede på

Advokat Lea sier også at han skal områ seg, printe ut og se hva politiet har levert så langt.

– Det blir ikke denne uken, da er jeg opptatt med andre saker. Jeg tror jeg får sett på dokumentene en gang i neste uke. Så vil jeg sette meg ned med min klient og gå gjennom det med henne, sier Lea.

Lea sier han ikke har gjort seg kjent med omfanget av dokumentene han har fått tilgang til.

– Det kan være 1.000 eller 5.000 sider. Sikkert mange bilag og reiseregninger, fra 2015 og framover. Når jeg har fått alt, må politiet konkretisere hva, om de mener noe er feil, før jeg går gjennom det med min klient, sier advokat Lea.

Jurist Susie Bergstrand i Oslo politidistrikt vil overfor Haugesunds Avis ikke utdype innholdet eller omfanget av etterforskningens dokumenter.

– Gjennomgår dere reiseregninger fra mange år tilbake?

– Som sagt, det er mange dokumenter. Her er det mye å holde rede på. Mer detaljert kan jeg ikke komme inn på etterforskningen nå, sier politiadvokat Susie Bergstrand i Oslo politidistrikt.

Politiet har brukt et halvt år

Stortingets administrasjon anmeldte 11. april i år stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) for mulig misbruk av ordningen for reisegodtgjørelse.

– Vi har gått igjennom denne alvorlige saken. Vi ber nå politiet sette i gang etterforskning for å få klarlagt hva som har skjedd. Vi vil da også få vite om det er grunnlag for straffeforfølgelse, sa Stortingets direktør Marianne Andreassen i forbindelse med anmeldelsen.

Det er nå seks måneder siden.

Samme kveld la Hege Haukeland Liadal ut følgende oppdatering på sin Facebook-konto:

«I denne vanskelige saken, synes jeg det er ryddig at politiet har en gjennomgang. Jeg har gjort feil og er lei meg for det. Jeg beklager den belastningen dette har påført min familie, mine partifeller, kolleger og Stortinget. For å skape ro for den videre prosessen, ønsker jeg ikke å gi kommentarer eller intervjuer i saken framover. Men vil konsentrere meg om at all informasjon kommer fram.»

Førte først rett, deretter feil

Fredag i forrige uke kom det fram at Liadal ifølge Aftenposten krevde for mye kjøregodtgjørelse for bilturer mellom Haugesund og Oslo, men at hun tidligere har krevd rett beløp.

Avisen har fått tilgang til kjøregodtgjørelseskrav fra Liadal fra flere år tilbake. I 2017 og 2018 oppga hun at det var rundt 600 kilometer hver vei mellom Haugesund og hovedstaden.

Mot slutten av 2016 byttet Stortinget system for reiseregninger, og de nye opplysningene viser krav fra Liadal mellom 2013 og 2015. Her oppgir hun – korrekt – at det er rundt 450 km mellom Haugesund og Oslo.

En halv million

Fra januar 2017 til oktober 2018 leverte Liadal reiseregninger for en halv million kroner til Stortinget. Ifølge Aftenposten har hun krevd over 60.000 kroner for reiser der hun befant seg et annet sted enn det hun oppga.

Ap-representanten har erkjent at hun har levert reiseregninger for reiser hun aldri har vært på.

Hun forklarer det delvis med at planlagte reiser er blitt avlyst, og at hun har levert regninger på feil datoer. Hun legger til at det kan være vanskelig å forstå reiseregningssystemet, og at «det er ikke alt som er like åpenbart alltid».