NÆRINGSLIV: På vegne av Johan Sverdrup-partnerskapet har Statoil tildelt Aibel Norge kontrakt for bygging av omformerbygg på Haugsneset med tilhørende anleggsarbeid, for kraft fra land til feltet.
LES OGSÅ: Dette er Johan Sverdrup-feltet
LES OGSÅ: - Vi går på skyer
Det melder Statoil i en pressemelding torsdag morgen.
- Dette er en flott dag. Vi gleder oss over dette, sier kommunikasjonsdirektør i Aibel, Bjørg Sandal.
HØR INTERVJU PÅ RADIO 102 HER
Statoil opplyser at i kontrakten inngår det grøft og legging av to sett med 300 kV vekselstrømkabler fra Kårstø til Haugsneset, til begge faser av feltutbyggingen.
Fire kilometer med vekselstrømkabler
Det skal også bygges adkomstveier og opparbeides rundt 30 dekar tomt for omformerbyggene til både fase 1 og 2. Det skal legges rundt fire kilometer med vekselstrømkabler samt fiberoptiske kabler fra tilkoblingspunktet på Kårstø og fram til omformerstasjonen på Haugsneset.
LES OGSÅ: Nå ønsker Aibel å ansette ingeniører
- Vi leverte nylig vår første konverteringsplattform for vindenergi til Tyskland og har tidligere hatt store konverteringsjobber på Troll-plattformen. For oss er dette derfor et viktig og naturlig fortsettelse som befester vår posisjon også innenfor dette fagfeltet, sier Jan Skogseth, konsernsjef i Aibel.
Aibel skal installere omformerutstyret som leveres av ABB Norge.
LES OGSÅ: Gratulerer, Aibel!
LES OGSÅ: – Nå kan vi senke skuldrene
Ifølge Statoil kar kontrakten en verdi på rundt 600 millioner kroner.
Det er kontoret i Oslo som skal gjøre forprosjekteringen, mens selve anleggs- og byggearbeidene skal ledes fra byggeplass på Haugsneset ved Kårstø.
Sandal mener miksen er god
Det er Veidekke som skal utføre anleggsarbeidet. De er underentreprenør av Aibel. Aibel opplyser at de også har knyttet til seg Norconsult.
- Med personell fra Aibel, Norconsult og Veidekke er vi godt rustet for oppdraget, sier Nils Arne Hatleskog, konserndirektør, Feltutvikling.
Også Sandal tror de har funnet to gode samarbeidspartnere.
- Vi har stor tro på at miksen av kompetansen fra Norconsult, Veidekke og oss vil gjøre susen. Jeg tror det skal bli en bra kombinasjon. Det har vært viktig for oss å få med kompetanse og sikre at vi har dyktige folk med oss på områder som vi til daglig kanskje ikke jobber mest med. Vi er ikke mest kjent for å bygge veier akkurat. Det er derfor viktig for oss at det er folk som kan nettopp den biten. Jeg tror kombinasjonen er glimrende, sier hun.
- Har Aibel lokalt nok folk til å gjøre jobben, eller er det snakk om å ansette flere ?
- Nei, det er ikke snakk om å ansette flere. Alle kjenner til hvor anstrengt markedet er ,og hvor, relativt, få oppdrag som har kommet ut i markedet de siste årene. Det er ikke snakk om å ansette nye, men vi må heller se det slik at dette vil sikre sysselsetting for noen av medarbeiderne våre, sier hun.
Engasjerer rundt 60 personer i startfasen
Torsdag morgen melder Aibel at arbeidet skal starte umiddelbart og at det i startfasen vil engasjere rundt 60 personer. Jobben skal være ferdig om snaue tre år - i september 2018.
- At Aibel vinner denne kontrakten er en god nyhet i en krevende tid for næringen. Sverdrup-utbyggingen er Norges største industriprosjekt på tiår. Kontraktstildelingen er nok et bevis på hvor viktig det er for norske arbeidsplasser at prosjektet er i rute, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).
LES OGSÅ: Feiret storkontrakten med kake til 1.100 ansatte
LES OGSÅ: Storkontrakt drypper på lokal næring
Tidligere har Aibel blitt tildelt kontrakten for bygging av dekket til boreplattformen på Johan Sverdrup.
Ifølge Statoil er denne kontrakten den siste av de tre store kontraktene som utgjør strømforsyningsprosjektet fra land. Første kontrakt er tildelt ABB i Norge for levering av HVDC omformerutstyr til stigerørsplattformen på feltsenter og til Haugsneset.
Den andre kontrakten ble tildelt ABB AB i Sverige for fabrikasjon og innstallering av to lange høyspentkabler på 200 kilometer fra Haugsneset til Johan Sverdrup-feltet, melder Statoil.
LES OGSÅ: Kværner fikk milliardkontrakt
LES OGSÅ: Sverdrup-avtale ga Kværner-hopp på Børsen