Nå er produksjonen i gang

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag startet Hydro den første produksjonen ved teknologipiloten på Karmøy.

DEL

KARMØY: – Vi produserer nå aluminium i teknologipiloten, og vi er svært glade for at vi kan begynne å bruke denne teknologien i industriell skala, sier Hilde Merete Aasheim, konserndirektør for Hydros forretningsområde Primærmetall, i en pressemelding.

Hydros mål med pilotprosjektet er å industrialisere verdens mest klima- og energieffektive elektrolyseteknologi for aluminiumproduksjon. Ambisjonen er å redusere energiforbruket med rundt 15 prosent per kilo aluminium produsert målt i forhold til verdensgjennomsnittet, og med de laveste CO₂-utslippene i verden.

HØR INTERVJU MED TEKNOLOGIDIREKTØR HANS ERIK VATNE I HYDRO PÅ RADIO 102

– Med denne teknologipiloten har vi utviklet verdens beste elektrolyseteknologi, med lavt energiforbruk, høy produktivitet, og lav miljøpåvirkning, sier Aasheim.

Produksjonskapasitet på 75.000 tonn i året

Teknologipiloten er planlagt med en årlig produksjonskapasitet på om lag 75.000 tonn, og består av 48 celler med HAL4e-teknologi (12,3 kWh/kg) og 12 celler med HAL4e Ultra-teknologi (11,5-11,8 kWh/kg). De samlede kostnadene er beregnet til 4,3 milliarder kroner, og består av netto prosjektkostnader på 2,7 milliarder kroner og rundt 1,6 milliarder kroner i støtte fra Enova.

– Det er en milepæl i dag. Det er gjort fantastisk mye godt arbeid over lang tid, og nå er vi i gang, sier fabrikksjef Tom Petter Johansen.

– I dag startet vi den første elektrolysecella. Det betyr jo ikke at vi er i mål, for vi skal starte 59 celler til, totalt 60 celler, utover hele våren og sommeren. Vi er stolte, men vi føler også et veldig stort ansvar for å forvalte disse verdiene. Det er store investeringer som er lagt ned, og vi skal også klare å levere resultater på de forutsetningene som ligger i prosjektet, sier han.

- Først om to år vet vi om vi lykkes

Kakespadene vil gå varme på alle Hydros fabrikker og kontorer i anledning dagen.

– Det er 10 år siden planleggingen av dette startet. Alt har gått etter planen og dette er definitivt en merkedag, sier teknologidirektør Hans Erik Vatne i Hydro.

Det er den første av totalt 60 elektrolyseceller som nå er startet. De resterende 59 vil følge etter iløpet av de kommende månedene. Først når alle cellene er i gang vil produksjonen nå den forventede mengden. Så vil det gå flere år før en vet om teknologipiloten lykkes i å redusere energibruken i aluminiumsproduksjonen med 15%, som er målet.

– Når alle cellene er i gang om noen måneder får vi en pekepinn på energiforbruket. Men så vil det nok ta rundt to år med optimalisering og evaluering før vi vet nøyaktig hvor vellykket dette ble, sier Vatne.

Når anlegget, med alle de 60 elektrolysecellene, er fullt operativt vil det produsere 75 000 tonn aluminium i året.

– Det blir et betydelig tillegg til de 190 000 tonnene som fabrikkene på Karmøy allerede produserer, sier Vatne.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken