Tiden renner ut for industrimekling

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Norsk Industri og Fellesforbundet gikk lørdag inn i den krevende og hektiske sluttfasen av meklingen i årets hovedoppgjør. Streikeviljen er til stede, varslet arbeidstakerne.

DEL

OSLO: Midnatt natt til søndag. Det er fristen for meklingen mellom arbeidsgiversiden, ved NHO-forbundet Norsk Industri, og arbeidstakerne, representert ved Fellesforbundet fra LO.

Dersom meklingen ikke ender i enighet, vil 26.000 LO-medlemmer gå ut i streik søndag klokken 6, ifølge Fellesforbundet.

Det er meldt plassfratredelse for 800 bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter som arbeidsgiverforbundet har direkteavtale med.

– Klubbene våre må mobilisere og forberede seg i tilfelle streik, sier kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet til NTB.

– De må finne lokaler for mønstringsmøter, finne fram streikevester og materiell de har tilgjengelig og finne ut hvordan man skal kunne organisere streiken praktisk.

Ved 18.30-tiden lørdag har riksmekler Nils Dalseide varslet at han vi orientere om meklingen.

Aibel advarer

Administrerende direktør Jan Skogseth i oljeleverandørbedriften Aibel vil for enhver pris vil unngå et streikescenario.

– Tidspunktet er det verst tenkelige, sier han til Dagens Næringsliv.

Hos Aibel blir 600 ansatte tatt ut i en eventuell streik.

– Konsekvensene av en streik nå er dramatisk negative. Industrien sliter nok allerede, og vi trenger ikke det i tillegg, slår Skogseth fast.

Fellesforbundets oversikt viser at flest vil bli tatt ut i de oljedominerte vestlandsfylkene Hordaland (4.035 ansatte) og Rogaland (3.505 ansatte) ved en eventuell streik.

– Streikevilje

Overenskomsten i det såkalte frontfaget er spesielt viktig, fordi den danner et viktig grunnlag for øvrige meklinger utover våren.

Men partene har kommet med friske krav. Arbeidsgiverne har pekt på oljenedtur, svak økonomisk vekst og økende ledighet som argumenter for et svært moderat oppgjør.

Arbeidstakerne er for sin del opptatt av at kjøpekraften opprettholdes og at ordninger rundt reisebestemmelser, som borteboertillegg, ikke endres i deres disfavør.

Streik kan derfor ikke utelukkes.

– En streik vil ramme arbeidsgiverne, noe vi mener er riktig. Den kan også ramme publikum på sikt, men i utgangspunktet skal den ramme arbeidsgiverne, sier Grønli.

– Streikeviljen er til stede, absolutt. Vi har fått signaler om at folk er forberedt både på løsning og konflikt.

LO-topper møtes søndag

Pensjon var også en heftig diskutert sak i forkant av oppgjøret. Men etter det NTB forstår, ligger det an til at hovedproblemstillingene rundt pensjon løftes ut av forhandlingene i frontfaget.

Fellesforbundet brøt meklingen med Norsk Industri tirsdag, noe som ga partene fire dager på å komme fram til enighet.

– Basert på tidligere erfaringer kommer vi mest sannsynlig til å ende med å jobbe på overtid før vi har et resultat, sa riksmekler Nils Dalseide da han orienterte om situasjonen i hovedoppgjøret tirsdag.

LOs sekretariat er innkalt til ekstraordinært møte søndag kveld. Tariffoppgjøret og løsningen som innen den tid forhåpentligvis er på plass i frontfaget, er eneste tema på møtet, ifølge FriFagbevegelse.

Artikkeltags