En viktig såkalt «influenser» på Haugalandet, Margit Vea, har det siste året hatt mange innlegg både i Haugesunds Avis og Facebook hvor hun advarer folk mot å la seg vaksinere. I en av hennes siste innlegg på Facebook skriver at hun ble så glad over å lese om en ung mannlig vaksinemotstander. Ja, denne unge spreke mannen var til og med en stolt vaksinemotstander. Han var også stolt over at han trosset påbudet om bruk av munnbind i butikker/kjøpesenter.

I min nye bok, «Historien om Haugalandet – 1920-tallet», har jeg et kapittel om helse hvor jeg skriver om den store vaksinemotstanden som var på Haugalandet for hundre år siden. Fotograf og naturlege Ole Olvik var en fanatisk motstander av koppervaksine og pisket opp stemningen her lokalt slik at Haugalandet i flere tiår var den regionen i landet som hadde lavest andel av vaksinerte – og dermed også den høyeste dødeligheten.

Mye av den samme retorikken som ble brukt for å skremme folk fra koppervaksine, blir nå etter min mening brukt av Margit Vea og hennes meningsfeller. Den unge mannen som på Facebook fortalte at han er stolt over å være vaksinemotstander, står fram med et bilde med en sterk overkropp.

Det burde heller blitt et bilde av en pasient som ligger på intensiven og hiver etter pusten. Vi tar vaksine for å beskytte de svakeste – det er en kollektiv plikt vi alle har. Det store flertallet av de som nå blir innlagt for intensivbehandling for covidsmitte, er personer som ikke er vaksinerte. Jeg håper at de som er overbeviste vaksinemotstandere er så rakryggede at hvis de blir syke også sier nei til å la seg behandle av helsevesenet.