I april skrev Nettavisen nyheter om at til sammen ni personer er ilagt forelegg fra politiet etter å ha spredt nakenbilder av Nora Mørk. Foreleggene er på mellom 10.000 – 15.000 kroner.

Det var i september i fjor at håndballstjernen fikk telefonen hacket og private bilder ble spredt. De skal også ha havnet hos spillere på Norges herrelandslag i håndball, ifølge Mørk selv.

Nettavisen har nå fått tilgang til seks av foreleggene fra personene som har erkjent lovbruddene og har vedtatt disse.

Er du blitt utsatt for uønsket og ulovlig spredning av bilder? Se rådene fra slettmeg.no nederst i artikkelen.

Tenåring fikk 10.000 i bot

Den yngste av personene var 16 år og 11 måneder på gjerningstidspunktet, men er fylt 17 år nå. Den eldste mannen var 47 år da han delte nakenbilder av håndballstjernen på Messenger.

Tenåringen og mennene er bosatt i ulike deler av landet. Personene er bosatt i Råde i Østfold, Drammen i Buskerud, Verdal i Trøndelag, Gan i Akershus, Dokka i Oppland og Birkeland i Aust-Agder.

Til sammen ni personer er ilagt forelegg for spredning av nakenbilder av Nora Mørk. Seks av dem har vedtatt foreleggene.

Faksimile politiet

Aldersspennet og den geografiske spredningen overrasker ikke leder for tjenesten slettmeg.no.

– De som sprer andres nakenbilder er personer i alle aldre. Vi klarer ikke å se noe mønster annet enn at det er noen flere yngre menn som gjør det enn eldre. Geografi spiller heller ingen rolle og dette gjøres av menn i alle deler av landet, sier Hans Marius Tesse til Nettavisen.

– Vår erfaring er at motivasjonen for gutter og menn som sprer disse bildene stort sett er to ting: spenning i kombinasjon med nakenhet, i tillegg er ren hevn også en drivkraft. Det kan for eksempel være en ekskjæreste de ønsker å gjøre livet surt for.

Dette er mennene og tenåringene som har vedtatt foreleggene:

Person 1: Mann 31 år, bosatt i Råde i Østfold.

 • Har godtatt forelegg på 15.000 kroner etter å ha spredt bildene i en gruppe på Facebook. Forelegget er ilagt etter brudd på straffeloven som omhandler hensynsløs adferd og heleri.

31-åringen ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Person 2: Mann 27 år, bosatt i Drammen i Buskerud.

 • Har godtatt forelegg på 15.000 kroner etter å ha spredt bildene i en Snapchat-gruppe. Forelegget er ilagt etter brudd på straffeloven som omhandler hensynsløs adferd og heleri.

27-åringen ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Person 3: Tenåring på 17 år, bosatt i Verdal i Trøndelag.

 • Har godtatt forelegg på 10.000 kroner etter å ha spredt bildene i et chatterom i appen Discord. Forelegget er ilagt etter brudd på straffeloven som omhandler hensynsløs adferd og heleri.

Nettavisen har vært i kontakt med 17-åringens foreldre som ikke ønsker å kommentere saken.

Person 4: Mann 47 år, bosatt i Gan i Akershus.

 • Har godtatt forelegg på 15.000 kroner etter å ha spredt bildene på samtalegruppen Messenger på Facebook. Forelegget er ilagt etter brudd på straffeloven som omhandler hensynsløs adferd og heleri.

47-åringen ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Person 5: Mann 21 år, bosatt i Dokka i Oppland. 

Har godtatt forelegg på 15.000 kroner etter å ha spredt nakenbilder av Nora Mørk i en Facebook-gruppe. Forelegget er ilagt etter brudd på straffeloven som omhandler hensynsløs adferd og heleri.

21-åringen ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Person 6: Mann 23 år, bosatt i Birkeland i Aust-Agder.

Har godtatt forelegg på 10.000 kroner etter å ha spredt nakenbildene på en Facebook-gruppe. Forelegget er ilagt etter brudd på straffeloven som omhandler hensynsløs adferd og heleri.

23-åringen ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Ingen beklagelse

Morten Mørk, faren til håndballstjernen, har fungert som talsperson i saken. Han trekker et sukk over at ingen av gjerningspersonene Nettavisen har kontaktet vil kommentere saken.

Nora Mørk. Oppslag i Nettavisen. Skjermdump Nettavisen

– Det hadde vært realt av dem i hvert fall å si unnskyld. Det hadde ikke gjort noe. Men det er utrolig tilfredsstillende å se at politiet har tatt denne saken alvorlig, sier pappa Mørk til Nettavisen.

Til sammen 15 identifiserte personer ble anmeldt for å ha krenket privatlivets fred, etter å ha spredt Mørks private bilder, og har vært under politietterforskning.

Til sammen ni personer er ilagt forelegg, seks av disse har godtatt reaksjonen fra politiet. To av sakene som ble anmeldt er henlagt etter bevisets stilling.

I desember i fjor ble det kjent at Mørk ville kreve 150.000 kroner i erstatning fra alle som hadde spredt nakenbilder av henne. I slutten av mai omtalte Nettavisen at en 37 år gammel mann i Forliksrådet ble dømt til å betale henne 150.000 kroner.  I etterkant er også en annen mann på 30 år blitt dømt til å betale den samme summen etter avgjørelse i Forliksrådet.

– Vi kommer til å forfølge alle sakene. Det gjelder også nye saker som dukker opp med personer som har bidratt til å spre bildene. Det er veldig mange jenter som opplever det samme og blir flau når de blir utsatt for en ufrivillig spredning av bilder. De håper gjerne at bildene skal bli borte, sier Morten Mørk.

– Nå har Nora, som en profilert person, stått fram og vist at det ikke er flaut. Det er ikke ofrene sin feil at private bilder spres. Vi håper at vår og politiets innsats vil komme til nytte for andre i samme situasjon.

Ny lov

Lederen for slettmeg.no har sett trenden i mange år.

Peter Frølich, stortingsrepresentant for Høyre og justispolitisk talsmann. 

Farid Ighoubah / Nettavisen

– En av årsakene til at ulovlige bildedelinger skjer er at det har vokst fram en ukultur. Det er så mange som gjør det at det på en måte «er blitt greit» i manges øyne. Når bilder deles i ulike forum er det få eller ingen som sier fra. I slike forum er det gjerne mange som har et kvinnesyn som ikke henger på greip, og det umoralske blir rettferdiggjort fordi «alle» gjør det, sier Hans Marius Tesse.

I dag er det ingen lover som i tilstrekkelig grad dekker straffereaksjoner for ulovlig spredning av nakenbilder. Politiet etterforsker sakene under flere ulike straffebestemmelser, deriblant:

 • Brudd på opphavsretten. 
 • Hensynsløs adferd. 
 • Krenkelse av privatlivets fred. 
 • Heleri.

Tirsdag sendte regjeringen et forslag til ny straffelov på ut på høring. I april lovet justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i Nettavisen at dette skulle være et prioritert arbeid. 

– Nå setter vi foten ned. Dette skal bekjempes. Punktum. Den nye loven vil ha to effekter: Det vil gjøre det lettere å dømme de som deler slike bilder, og det vil sende et signal som skremmer folk fra å ødelegge andres liv, sier justispolitisk talsperson i Høyre Peter Frølich til Nettavisen.

Leder i slettmeg.no Hans Marius Tessem. 

NorSIS

– Se til Danmark. Der har politiet gått målrettet mot folk som deler bilder. I et nylig eksempel har over 1000 personer blitt straffeforfulgt av politiet. Dette sender et tindrende klart signal, og jeg tror danskene vil se en klar effekt.

– Dette har vært et problem i mange år, hvorfor har ikke regjeringen kommet på banen med nytt lovforslag før nå?

– Jeg er enig i at det har tatt tid. Partiene på Stortinget trodde lenge at de eksisterende lovreglene var gode nok. Men deling av bilder er blitt mer og mer vanlig på rekordtid. Derfor er jeg glad for at justisministeren har jobbet raskt med å få nye regler på plass.

Slik kan du få hjelp

Slettmeg.no har i flere år fått en rekke henvendelser fra unge jenter og kvinner som er fortvilet over å ha fått spredt intime bilder. 

– Hva skal folk som har fått intime bilder på avveie gjøre?

– Det er viktig å ta grep så fort som mulig. Jo mindre tid det er til å spre bildene jo bedre er det, sier Tesse og gir følgende punktvise råd:

 • 1. Prøv å få kontakte den som har spredt bildene. Be vedkommende om å stoppe spredningen. Dette kan forhåpentligvis begrense skaden. 
 • 2. Slettmeg.no har en tjeneste som er en veileder til hvordan gå fram hos de ulike sosiale mediene dersom du er utsatt for uønsket bildespredning.

Tjenesten dekker flere titalls sider for sosiale medier. Du kommer direkte til tjenesten her.

 • 3. Dersom du ikke får den hjelpen du trenger gjennom veilederen kan du kontakte slettmeg.no på mail hjelp@slettmeg.no eller telefon: 911 29 392 mandag–torsdag 14.00–18.00. NB! Telefontjenesten er ikke åpen i juli.