- De som krever pengene sitter gjerne i utlandet, men inkassobyrået er norsk. Navn som går igjen er Blue Ray Media Ltd, Datematchflirt.com, Max Berg Partners Ltd, Evista Digital Media Ltd, Glenlee Investments Ltd, Norskesexfilmer.com, Pornosexfilmer.com. Inkassobyråene som krever inn, heter Oslo Creditservice og Norkreditt, sier regiondirektør Edith Kristin Nøkling ved Forbrukerrådet i Rogaland.

Ikke betal - og klag skriftlig

- Får du en regning du ikke kjenner til, eller er uenig i, så meld fra til inkassobyrået skriftlig. Du kan i tillegg skrive til den som skal ha pengene, men det er nok å klage til inkassobyrået. En e-post holder lenge, da har du bevis for at du har klagd, sier Nøkling
Det er den som selger en tjeneste som må bevise at du har kjøpt den. De har også ansvaret for at du er gammel nok til å kjøpe tjenesten. Selger de et abonnement skal de også opplyse om angreretten, og sende med angrerettskjema. Gjør de ikke det vil angreretten bli forlenget.

Møt opp i Forliksrådet

Når du har klagd på en regning til inkassobyrået, kan ikke saken gå til inkasso. Den som mener du skylder penger, må eventuelt gå til retten, og da er det vanligvis inkassobyrået som er part. Første instans er Forliksrådet, og blir du kalt inn, er det viktig at du møter opp.
- Ikke la deg skremme om du blir truet med at saken vil gå til Forliksrådet. Du vil få et brev fra Forliksrådet med mulighet til å forklare deg, og beskjed om når og hvor du skal møte opp.  Vi har laget klagebrev du kan benytte, og en orientering om rettstilstanden på området som du kan trykke ut og gi til Forliksrådet sammen med klagen din, sier regiondirektøren.

- Og husk å møte opp i Forliksrådet hvis du blir innkalt. Vi ser dessverre at enkelte ikke har møtt opp, og fått uteblivelsesdom mot seg, legger Edith Kristin Nøkling  til.
Du finner klagebrevene, og orienteringen om rettstilstanden på området til Forliksrådet,  på forbrukerrådet.no  Fortsetter inkassobyrået å kreve inn penger underveis i prosessen, kan du klage til inkassoklagenemnda.