SAMFERDSEL: Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flygninger som skal trafikkere i norsk luftrom, falt ut i morgentimene. Alle avganger og ankomster i Norge ble stoppet som følge av feilen.

Rett før halv sju kom meldingen om at problemene var løst, men feilen resulterte i flere forsinkelser.

Oppsto hos Eurocontrol

Feilen oppsto på linjen mellom Norge og Eurocontrol, en sivilmilitær internasjonal organisasjon med hovedkvarter i Brussel, som håndterer mye av flytrafikken i Europa.

– Flyselskaper må sende flygeplaner til Eurocontrol senest tre timer før avgang. Eurocontrol distribuerer så flygeplanene videre til de land i Europa som berøres av den enkelte flyging. På grunn av nettverksfeilen kunne ikke Avinor motta disse, men vi hadde planer for de neste tre timene som normalt, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Erik Lødding.

Han understreker at det ikke var snakk om noen sikkerhetsfare.

– Det var aldri noen fare for flysikkerheten, da vi hadde full oversikt og kontakt med alle fly som var i lufta, sier Lødding.

Ikke rammet andre

Feilen skal ha oppstått natt til fredag, og Avinor begynte å varsle klokken 04, melder NRK. Det var Avinors ansatte sammen med IT-leverandørene deres som jobbet med å finne feilen.

Ifølge Gurli Høeg Ulverud i Avinor var ingen andre land rammet av feilen, og det skal heller ikke være snakk om hacking.

– Det er ingenting som per nå tyder på at hacking er årsak til databruddet, sier Ulverud.