Gå til sidens hovedinnhold

Nødvendig nedstenging

Om alle følger tiltakene, kveles smitten. Det må vi få til raskt.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Tirsdag trykket kommunene på Haugalandet på den virkelig store alarmknappen: Det blir ytterligere nedstenging av samfunnet. Samme ettermiddag sa nasjonale myndigheter seg enig i at de sju haugalandskommunene skal på «særlig høyt tiltaksnivå».

Siden det ble innført en del sterke lokale tiltak fra fredag sist uke, har vi i avisen fått innspill fra både folk som kriterier de drastiske tiltakene, og fra folk som vil ha stengt mer fortere. Dag for dag har kravene om flere tiltak kommet oftere og høyere, etter hvert som smittetallene har steget.

Når kommunene nå går for strengere tiltak, viser dette at man ikke traff helt med tiltakene som ble innført fra fredag. Den fulle effekten av disse ser man ikke etter fire dager; altså er det vanskelig å si hvor godt den første innstrammingen virket. Kanskje tok man for lite i sist uke. Samtidig har inngripende tiltak mest effekt når folk har forståelse for dem og støtter dem. Og man håpet nok på bedre utvikling.

Uansett er det brutale tider nå. Dødsfall er tragisk, og vi må for all del unngå det vi er mest redd for; overbelastning i helsevesenet slik at folk ikke får den hjelpen som er nødvendig. Derfor må vi nå følge reglene som gis. Om alle reduserer sine kontakter, stoppes virusspredningen, sporingen blir enklere og testkapasiteten sprenges ikke.

Så enkelt er det, men det koster. Igjen mister bedrifter kritiske inntekter, og folk som sliter, sliter fort mer. Det er ikke alt som kan kompenseres i kroner. Derfor må vi få dette til å fungere raskt.

Ikke minst må vi klare å holde tempoet på vaksineringen. Der har det vært tilbakeslag, men sist uke var den beste så langt når det gjelder å sette vaksinedoser i våre kommuner. Selv om det ikke kjennes slik nå – dette har en ende.

Kommentarer til denne saken