HAUGESUND: Sentrum får nytt spisested. Kommende tirsdag åpner Sofra dørene – midt i gågata.

42-åringen som står bak har til nå jobbet for andre. Nå starter han for seg selv.

Serveringsstedet har en rykende fersk meny med 39 nummererte retter.

– Vi satser på en kombinasjon av mat fra Europa og Midtøsten. Italiensk pizza og herlige retter fra Østen, forteller innehaveren.

Mohammed Bsharat (42) har siden 2015 jobbet på flere mat- og serveringssteder i Haugesund.

– Nå er tiden kommet for at jeg kan starte for meg selv, sier mat-entusiasten.

Han er fra Palestina, har mat som både hobby og levebrød – og satser sparepengene på spisestedet som skal ha åpent sju dager i uken.

Kafeen stengte – har stått tomt siden

Lokalene er ikke ukjent for folk som liker å kjøpe seg noe å bite i langs Haraldsgata.

Her har det gått i boller og brus, kaffe og kake fram til Haugli besluttet å stenge Café Espresso.

Kafeen kom aldri i skikkelig i sving igjen etter nedstengningen i mars 2020.

I høst fortalte daglig leder Jostein Danielsen i Haugli Bakeri at Café Espresso ble en av tre utsalg bakerigiganten har besluttet å legge ned – for å satse på de åtte andre.

Et søk i eiendomsregisteret forteller at et selskap med navnet AS Skotex eier bygget.

Noen søk senere kommer det for en dag at Haugli Eiendom AS er eneaksjonær i AS Skotex.

– Jeg leier lokalene og får også bruke inventar og møblement, som en start. Vi ser hvordan det fungerer, så får vi heller bytte ut bord og stoler om det passer bedre med annet møblement senere, sier den nye innehaveren.

– Kebabutsalg er det jo mange av

Selv om han har jobbet med matlaging og servering i en årrekke, er det et helt annet felt Mohammed Bsharat har sin profesjon i.

– Jeg er arkeolog og har utdannelse innen turisme fra Palestina. Men dette er det ikke lett å få jobb med her. Derfor satser jeg på mat. Og mat har jeg mye kunnskap om, ikke minst fra mitt hjemland, sier Bsharat.

Han tilbyr kebab i mange varianter. Pizza i enda flere varianter, samt hamburgere, biff- og kyllingstek, forskjellige grillretter og noe som heter manakish – for å nevne litt på spisekartet.

– Du har ikke valgt en enkelt og kort meny. Hvorfor satser du på så mange varianter?

– Kebabutsalg er det jo mange av i Haugesund. Vi må ha noe de andre ikke har for at kundene skal komme til oss. Menyen er stor for at alle skal finne noe de liker, sier 42-åringen.

– Hva er manakish?

– En rett fra Midtøsten. Kan minne om pizza, men det er ikke pizza. Manakish er flate brød med forskjellige typer topping. Uten kjøtt, men med ost eller god saus med krydder.

– Gågaten er full av folk

Kebab av tradisjonell variant eller den tyrkiske varianten shawarma kan bestilles.

– Alt blir hjemmelaget hos oss. Kjøtt av lam, kylling eller biff skjæres opp her. Det marineres og krydres av oss, og skal være ferskt. Jeg tror kundene vil merke at vi satser på kvalitet og er nøye med detaljene, sier arkeologen.

Innehaver Mohammed Bsharat skal være daglig leder. Jobbe sent og tidlig.

– Jeg får to fast ansatte med på laget. I tillegg har vi to ringevikarer. Vi blir fem i alt, sier han.

42-åringen bruker sparepenger og lån til finansiering av innkjøpt utstyr. Skal du starte restaurant, trengs mer enn en koketopp.

Grill, pizzaovn, nok kjølerom og annet nødvendig utstyr er innkjøpt for rundt 400.000 kroner.

– Jeg satser. Det er så mye kjekkere enn å sitte og tenke på hva man skulle gjort i livet, og ikke få noe gjort, sier Bsharat.

Han har håp om at folk kommer innom, fra tirsdag av.

– Vi ligger i gågaten, som er full av folk på dagtid og på kveld og natt i helgene. Da har vi åpent og står klar til å servere alle sultne, sier Bsharat.

Kake og kaffe

På dagtid blir det mulig å kjøpe kaffe, påsmurt og kaker – som før i tiden i samme lokaler.

– Jeg satser på miks. Lunsjretter og middag. Ulike typer mat, turnus for oss som skal jobbe, åpningstider som gjør at kunder kan komme sent og tidlig. Jeg tror folk i alle aldre vil finne noe de liker her, sier Bsharat.

Og legger til:

– Alle som går forbi her ute blir jo sultne, ikke sant?