– Noen sier at det er jo bare håret ditt. Men det er ikke «bare», det.

NY PARYKK: Trine Dullerud (47) begynte gradvis å miste håret sitt for ti år siden.

NY PARYKK: Trine Dullerud (47) begynte gradvis å miste håret sitt for ti år siden. Foto:

Trine Dullerud begynte gradvis å miste håret for ti år siden. 47-åringen innrømmer at det har vært mange tøffe perioder etter hårtapet.

DEL

TYSVÆR: – Panikken begynte sakte men sikkert å sige inn.

47-åringen forteller om sykdommen som på mange måter gjorde at hun mistet identiteten sin. En aprildag i 2010 oppdaget Trine Dullerud en flekk bak i hårfestet.

– Etter hvert som ukene og månedene gikk mistet jeg bare mer og mer hår. Lille julaften, samme år, var det bare noen tuster igjen. Da skrapte jeg av alt, beskriver hun.

Tungt og belastende

Hun var i slutten av 30-årene da hun skjønte at livet var på vei inn i en ny, ufrivillig fase. Men det var likevel mange rundt henne, som ikke helt forsto alvoret.

Diagnosen alopecia areata, eller flekkvis håravfall er en ganske vanlig tilstand, som rammer rundt én av hundre.

Men for mange resulterer sykdommen bare i mindre hårløse flekker, langt fra alle mister bortimot alt håret.

Trine Dullerud mistet alt.

– Det har vært tungt og belastende. Noen sier at det er jo bare hår. Men det er ikke «bare», det. Når du mister håret på hodet, øyenbryn og vipper, så mister du på en måte deg selv. Du blir helt «platt», beskriver hun.

STOR FORSKJELL: Mange parykker både klør og sklir. Trine Dullerud forteller at hennes nye parykk er enkel å ta på og sitter perfekt.

STOR FORSKJELL: Mange parykker både klør og sklir. Trine Dullerud forteller at hennes nye parykk er enkel å ta på og sitter perfekt. Foto:


– Folk tar feil

Årene har likevel gjort henne tryggere og mer komfortabel.

– Jeg har vel vært innom de fleste frisyrer og farger. Så det er mange som har tatt feil av meg de siste årene. Spesielt kolleger og pasienter, smiler hun.

Sykepleieren som er ansatt på Akershus Universitetssykehus bor på Fjellhammar utenfor Oslo.

Men denne oktoberdagen har hun dratt ens ærend til frisøren Luggen Apollosenter i Førresfjorden i Tysvær.

– Verdt pengene

Frisør og driver av salongen, Elin Skogland, forteller at hun møtte Trine Dullerud på et møte i fjor i den landsomfattende Alopeciaforeningen.

– Vi pratet litt og bestemte oss for å skreddersy en ordentlig parykk, sier hun.

En avstøping av hodet ble gjort, og hår fra Skoglands lager ble sendt til parykkproduksjon. Et par måneder senere var parykken ferdig.

– Jeg har overlatt alt til Elin, og var helt trygg på at jeg kom til å få en naturlig og god parykk som sitter ordentlig på hodet, sier Trine Dullerud som har prøvd mye forskjellig de siste årene.

NY PRAYKK: Trine Dullerud (47) har prøvd mange ulike parykker etter hun fikk hårsykdommen alopecia areata for ti år siden. Nå har hun fått ny parykk fra salongen i Tysvær.

NY PRAYKK: Trine Dullerud (47) har prøvd mange ulike parykker etter hun fikk hårsykdommen alopecia areata for ti år siden. Nå har hun fått ny parykk fra salongen i Tysvær. Foto:


Familiemoren legger likevel ikke skjul på at det blir en investering.

– Jeg kjøpte en gang en veldig dyr parykk i fra USA. Da blir det jo nesten en avveiing om det blir ferie det året eller ikke, sammenligner hun.

– Kan hjelpe andre

Prisen kan nemlig variere en hel del. De som har behov for parykk får støtte etter ulike satser.

Barn og ungdom under 18 år får dekket hele kostnaden. Ellers kan en få støtte fra rundt 5.700 kroner til 14.800 kroner til nødvendig hår, opplyser Skogland.

– Donorhår er ikke billig, men varer betraktelig lengre, sier frisøren som har jobbet med hårdeler i over 30 år.

LAGER PARYKKER: Driver av Luggen Frisør og Apollo Hårsenter i Førresfjorden Elin Skogland har jobbet med hårdeler i en årrekke. Her viser hun fram håret til en kreftpasient som laget parykk av sitt eget hår, før hun mistet det.

LAGER PARYKKER: Driver av Luggen Frisør og Apollo Hårsenter i Førresfjorden Elin Skogland har jobbet med hårdeler i en årrekke. Her viser hun fram håret til en kreftpasient som laget parykk av sitt eget hår, før hun mistet det. Foto:


De siste årene har det blitt skrevet ulike reportasjer om salongen i Tysvær som har vært med å gi mennesker med hårsykdommen en så god livskvalitet som mulig.

– Det er utrolig fint å se at vi kan hjelpe mennesker i ulike livssituasjoner. Vi har veldig mange kreftpasienter her også. De ønsker gjerne en parykk på dagen og har ikke tid til å vente på en spesialtilpasset parykk i månedsvis, påpeker hun.

Ønsker mer

Derfor har Skogland med årene opparbeidet seg et godt lager. I andre etasje i salongen har driveren laget seg et eget arbeidsrom. Der har hun sortert donorhår i en rekke skuffer etter farge og type.

I tillegg har hun et lager av mange ferdige parykker som er laget av donorhår.

– De finnes i alle prisklasser og er klare til bruk, sier hun.

LAGER: Elin Skogland viser lageret sitt av donorhår. Men driveren av frisøren i Tysvær får ikke nok, og oppfordrer flere til å donere.

LAGER: Elin Skogland viser lageret sitt av donorhår. Men driveren av frisøren i Tysvær får ikke nok, og oppfordrer flere til å donere. Foto:


Men håret går fort unna, når en først setter i gang. Det beregnes mellom to og tre personers hår på hver parykk, opplyser frisøren.

– Jeg kan sitte her i timevis å jobbe med kombinasjoner. Det er mange muligheter. Så vi kan aldri få nok, sier Skogland og oppfordrer folk til å vurdere å donere bort håret sitt.

Men det er likevel et par kriterier.

– Håret må være sunt, rent og ikke for mye behandlet. Og det er aller best hvis du har lengder mellom 20-30 centimeter. Jeg må også gjenta at grått hår fortsatt er mangelvare. Det kan for øvrig være litt kortere, føyer hun til.

Folk fra hele landet

For å finne den nærmeste salongen som tilbyr parykker laget av ekte hår, må en enten til Stavanger eller Bergen. Noe som har ført til at salongen i Tysvær har fått besøk fra kunder over hele Norge.

– Folk har kommet reisende fra Bardufoss og Molde. Men også sør- og østfra, sier driveren.

Mye av årsaken til at parykkene av donorhår er så populære, er hårkvaliteten, begrunner Skogland.

– De er laget av skandinaviske farger og bunnmaterialet er mer behagelig.

UTSTILT: Her er tre ulike parykker laget av donorhår. Frisøren har nå 17 ulike varianter, og har planer om å lage opp flere.

UTSTILT: Her er tre ulike parykker laget av donorhår. Frisøren har nå 17 ulike varianter, og har planer om å lage opp flere. Foto:


Videreutvikling

Trine Dullerud som straks drar over fjellet igjen med en splitter ny lys og glansfull parykk, skryter over opplevelsen og servicen hos Luggen.

– Jeg har vært borti mye forskjellig oppover og er utrolig fornøyd. Det er jo en investering, dette. Så det er viktig at en føler seg vel, understreker hun.

Salongen som holder til i Førresfjorden driver også med ordinær klipp og farge.

Og med en grundig innsats fra Skogland og hennes kollegaer perfeksjoneres produksjonen av hårdeler stadig.

– Vi lærer bare mer og mer. Og når det går bra, er det bare å kjøre på!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken