KORONA: – Norge stanser alle direkteflyginger fra Storbritannia med umiddelbar virkning. Tiltaket gjelder i første omgang for to døgn, men kan bli forlenget. I tillegg strammes det inn på flere tiltak overfor reisende fra Storbritannia, opplyser Helsedepartementet.

Målet er å få bedre oversikt over situasjonen med det muterte viruset og gjennomføre nødvendige tiltak.

– Vi må sikre at virusvarianten som er påvist i Storbritannia, i minst mulig grad sprer seg til Norge. Derfor stanser vi nå direkteflyginger fra Storbritannia og strammer inn tiltak for reisende fra dette området. Dette er i tråd med råd vi har fått fra Helsedirektoratet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Nye tiltak

I tillegg til stans i flygninger innføres flere tiltak overfor reisende fra Storbritannia fram til 10. januar.

Hovedregelen om karantene i ti døgn skal fortsatt gjelde. I tillegg stilles krav om at alle testes innen et døgn etter ankomst til Norge, og deretter testes på nytt tidligst dag 7 etter innreise fra Storbritannia.

I tillegg må alle som er kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene, over 2.000 personer, testes så fort som mulig.

Det er svært viktig at alle som har ankommet fra Storbritannia de siste 14 dagene, tester seg og etterlever disse reglene, understreker Høie.

Registrering

Alle som kommer til landet, må dessuten registreres. Det skal også sendes melding til kommunen der den reisende skal oppholde seg.

Det er anslått at den nye virusvarianten kan være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige virusvarianten. Viruset ser ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom, opplyser departementet.

Helsedirektoratet fikk søndag i oppdrag å styrke informasjonen om karantenereglene til alle som kom reisende fra Storbritannia og alle som er ankommet fra Storbritannia de siste 14 dagene, blant annet med sms-varsling. Helsedirektoratet fikk samtidig i oppdrag å vurdere ytterligere tiltak.

Virusvarianten er oppdaget i flere land, blant annet Danmark, Nederland og Italia.

I Skandinavia er det nå bare Norge som holder grensene åpne. Ifølge Aftenposten skulle to fly fra London lande på Gardermoen mandag ettermiddag, mens to fly fra Aberdeen var ventet til Bergen og Stavanger. Flyet til Bergen med ankomst 10.45 er allerede innstilt, viser oversikten til Avinor.