Gå til sidens hovedinnhold

NRK som mikrofonstativ for frontkjemperne

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NRKs dokumentarserie om frontkjemperne har vekket stor debatt. Bakgrunnen for debatten er at serien mer eller mindre fremstår som en felles forsvarstale for frontkjemperne. Det som kunne ha vært en interessant og lærerik dokumentar, er blitt en serie kjemisk fri for kritiske spørsmål til intervjuobjektene.

Man regner med at det i Norge under andre verdenskrig var rundt 5.000 nordmenn som meldte seg til krigstjeneste for den tyske okkupasjonsmakten. Haugalandet hadde flere titalls frontkjempere som etter krigen måtte stå til rette for sitt landssvik.

Under rettsoppgjøret etter krigen forsvarte mange av frontkjemperne seg med at de meldte seg til krigstjeneste for å slåss mot kommunismen. Denne livsløgnen har frontkjemperne og deres sympatisører levd på siden 1945 og den serveres nå på ny i NRKs dokumentarserie.

Sannheten er at mange av de norsk frontkjemperne meldte seg til tysk krigstjeneste mens Tyskland var alliert med Sovjet. Men uansett om de meldte seg før eller etter sommeren 1941 - å melde seg frivillig til krigstjeneste for en fremmed makt som har okkupert ditt fedreland er og blir landsforræderi.

Frontkjemperne som blir intervjuet i serien sier at de ikke ante hva som foregikk i Tyskland når det gjaldt jødeforfølgelsene både før og under krigen. Under rettsoppgjøret etter krigen var det ingen som trodde på frontkjempernes naive løgner, og de bør heller ikke bli trodd på nå.

Etter at Hitler overtok makten i Tyskland i 1933, ble det innført et terrorregime hvor all opposisjon ble kneblet. Politiske partier og fagforeninger ble forbudt. Da krigen brøt ut i september 1939, hadde Tyskland internert rundt to millioner av sine egne. Norske aviser skrev detaljert om hva som foregikk i Tyskland i årene før krigsutbruddet. I Haugesund hadde vi hele tre dagsaviser som holdt befolkningen løpende informert om det som var i ferd med å skje. Vår egen Moritz Rabinowitz skrev i våre lokale aviser allerede i 1933 om jødeforfølgelsene i Tyskland. Han fortsatte å skrive i våre aviser helt fram til krigsutbruddet. Samtlige aviser advarte mot det som var i ferd med å skje i Tyskland. At frontkjemperne eller medlemmer av Nasjonal samling i ettertid sa at de ikke visste, står derfor ikke til troende.

Noe av det jeg reagerer på er at det i serien skapes et inntrykk av at man den gang sto overfor to valg, enten fascisme eller kommunisme. Men det er ikke riktig. Man hadde nemlig et tredje valg, nemlig demokrati. Det var for å bevare våre demokratier at Storbritannia og Frankrike gikk til krig mot Tyskland. Frontkjemperne valgte å slåss for fascismen – de fleste valgte å slåss for demokratiet.

Kommentarer til denne saken