TYSVÆR: Nå kommer flytende nitrogen direkte til Equinors anlegg via rør fra Lindes fabrikk, etter at en tiårig avtale ble signert i fjor.

Ifølge leverandøren har løsningen miljøfordeler, i tillegg til at den nye rørledningen bidrar til økt sikkerhet på Kårstø.

– Med rørledningen eliminerer vi behovet for lasting og tømming fra tankbiler. Dette forbedrer sikkerheten for våre medarbeidere og øker effektiviteten. Med dette grepet reduserer vi også antall potensielle tennkilder, hvilket er essensielt på et gassanlegg, forklarer leder for den operasjonelle støttefunksjonen på Kårstø, Karl Børge Ask, i en pressemelding.

Rørledningen gjør også at de ansatte ikke lenger trenger å loggføre nitrogennivået, for å sikre at det finnes nok til produksjonen.

Ask mener de nå er utstyrt for framtiden.

Knyttet til 30 oljefelt

Rundt 30 oljefelt er knyttet til Kårstø via rør, og daglig strømmer cirka 90 millioner kubikkmeter gass og lettolje inn til anlegget hvor Gassco er operatør og Equinor er «Technical Service Provider». På anlegget blir tyngre komponenter skilt ut. Resten, som kalles tørrgass, blir sendt videre i rør til Tyskland.

Om lag 700 skip fylles av propan, etan og lettolje i året, noe som gjør Kårstø til verdens tredje største produsent av flytende petroleumsgass.

Den første gassen kom til anlegget 25. juli 1985, og den første tørrgassen ble sendt fra Kårstø til Emden 15. oktober samme år.