Gå til sidens hovedinnhold

Ny rapport: Snus under svangerskapet kan påvirke fosteret negativt

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er sannsynlig at risikoen for prematur fødsel øker dersom gravide bruker snus under svangerskapet, ifølge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Rapporten konkluderer med at det er mulig at gravide som snuser, øker risikoen for dødfødsel, keisersnitt, at den nyfødte har redusert kroppsvekst, får kortvarig pustestans, leppe- eller ganedefekter, og har økt mengde nedbrytningsprodukter av nikotin i urinen.

Knappe 20 prosent av norske menn og litt over 5 prosent av norske kvinner bruker snus daglig. Snusbruken i Norge har økt de siste tiårene, særlig blant unge voksne, og spesielt blant unge kvinner.

Rapporten konkluderer også med at det er sannsynlig at snusbruk øker risikoen for kreft i spiserøret og bukspyttkjertelen, øker risikoen for diabetes type 2, og risikoen for å dø etter et hjerteinfarkt eller hjerneslag, samt høyner risikoen for metabolsk syndrom og høyt blodtrykk.

Snusrapporten er laget på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Den er basert gjennomgang av forskning på mennesker som bruker, snus sammenlignet med mennesker som ikke bruker snus, og flere andre typer studier.


(©NTB)

Kommentarer til denne saken