På vegne av Gjensidige har Ipsos gjennomført en undersøkelse blant båtfolket. 45 prosent av de spurte sier at de har opplevd at andre båtførere er til sjenanse og bryter fartsgrensen til sjøs. 12 prosent har oppgitt at de opplever dette ofte, 33 prosent sier at de har sett det av og til.

– Om sommeren tilbringer tusenvis av nordmenn ferien ved sjøen. Ikke alle finner den «roen» de skulle ønske. Høy fart, støy og at mange med høy fart kjører for nærme badende eller de som regner seg som sjøens «myke trafikanter», er flere momenter som irriterer store deler av båtfolket, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Større motor og høy fart

Forsikringsselskapet og Redningsselskapet ber derfor raske båtfører å ta hensyn på sjøen. Frode Pedersen i Redningsselskap ser tendenser til at motorstørrelse og fart har økt i høy grad de siste fem til ti årene.

– Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt, sier Pedersen.

Fra i år har det blitt lov til å kjøre vannscooter, noe som også har ført til stor irritasjon for mange.

– Vannscootere holder ofte på nær land, og da er det viktig å være ekstra observant med tanke på badende. Dessuten er det viktig å huske på at fartsgrensen nær land er fem knop – også for vannscootere, sier Voll.

Det kan fortsatt bli en fredfull sommer til sjøs om man følger Redningsselskapets råd.

– Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Pedersen i Redningsselskapet.

(ANB)