KARMØY: Klokken 07.40 fredag morgen opplyser YS at partene i meklingen er enige om å ta en pause fram til september.

– Så lenge meklingen ikke er avsluttet, vil heller ikke en streik kunne iverksettes. En eventuell streik vil dermed først kunne ha oppstart fra onsdag 5. september, melder avdelingssjef Anne-Lise Mørch von der Fehr i Delta (YS) i en e-post.

Dette er bakgrunnen

Fem timer på overtid ble det natt til onsdag 27.06 oppnådd enighet i meklingen mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart.

– Vi føler oss fornøyde med årets lønnsoppgjør som har dreid seg om nattarbeid og helse, sa Andreas Sundt, leder for Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), til NTB onsdag.

Ny streik truet trafikken

Så snart den varslede streiken blant flyteknikerne var innstilt, truet en ny streik.

Den andre meklingen, som omfattet flyplassansatte, startet torsdag. Partene LO stat og YS hadde på forhånd varslet at det ville bli streik fra fredag klokken 10 dersom partene ikke kom til enighet.

En streik lå an til å ramme flere av lufthavnene i Avinor, deriblant Haugesund. 17 ansatte på Helganes var forberedt på å bli tatt ut i streik.

– Det er jo et lite gunstig tidspunkt for en streik, og det vil medføre en del hodebry for de som skal ut å reise. Vi må bare krysse alt som krysses kan for at vi unngår streik, sa lufthavnsjef Tore Lillenes til Haugesunds Avis tidligere i uka.

Hør hele intervjuet med Tore Lillenes her

 

Dette har du krav på

Dersom det blir streik og flyet ditt ikke går, har du flere rettigheter.

– Ved innstillinger, eller hvis flyet er over fem timer forsinket, kan du be om ombooking til neste fly, alternativ transport, pengene tilbake for billetten eller å utsette reisen. Siden det er streik, har du ikke rett på kompensasjon. Du har de samme rettighetene hvis en forsinkelse er på mer enn fem timer, sier forbrukerdialog Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet, i en pressemelding.

Videre opplyser hun om at du har krav på mat og drikke mens du venter på at flyet skal lette når det er forsinket, eller hvis du venter på nytt fly ved innstillinger.

– Forsinkelsen må være på over to timer før du kan be om mat på kortdistanser i Norge eller Norden, tre timer for reiser til Europa og fire timer for andre destinasjoner. Må du overnatte mens du venter på neste fly, har du rett på hotell med transport, påpeker Høst.