Karmøy kommune inngår avtale om flyktningguide

Nora Olsen-Sund var en av dem som signerte avtalen om flyktningguide på Karmøy.

Nora Olsen-Sund var en av dem som signerte avtalen om flyktningguide på Karmøy. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter flere år på sidelinjen har Karmøy kommune på nytt fått til et samarbeid om flyktningguide.

DEL

KARMØY: Karmøy Røde Kors markerte torsdag starten på en avtale med Rogaland Røde Kors om et prosjekt de har sammen med Nav flyktning og Karmøy kommune. Avtalen går ut på å samarbeide om å ha flyktningguider i kommunen og hjelpe flyktninger med å integrere seg i lokalsamfunnet.

– Vi har ansatt en flyktningguidekoordinator som skal lære opp de som ønsker å bli frivillige flyktningguider i Karmøy Røde Kors, forteller Per Arne Lea som er daglig leder i Rogaland Røde Kors til Haugesunds Avis.

Han forteller videre at Karmøy har hatt en ordning med frivillige flyktningguider tidligere og at dette ble startet opp for 15 år siden.

Den gangen var det Karmøy kommune som tok initiativ, og da var det et samarbeid mellom Haugesund, Tysvær og Karmøy, og Røde Kors i disse kommunene.

– På et tidspunkt trakk Karmøy og Tysvær seg ut, og etter mange år med arbeid for å få dette til igjen, er Karmøy kommune tilbake igjen i samarbeidet. Den avtalen vi har nå er lik den rundt 120 andre kommuner har, sier Lea.

Lea forteller videre at Karmøy og Tysvær trakk seg ut i 2008 fra en avtale de to kommunene hadde hatt med Haugesund kommune. Denne avtalen ble iverksatt i 2004.

Grunnen til oppsigelsen av avtalen i Tysvær var at kommunen kom med et politisk vedtak om at pengene de hadde fått av Rogaland Røde Kors skulle gå til egen frivillighetssentral. Dermed valgte Rogaland Røde Kors å avslutte samarbeidet.

I Karmøy kommune var en av grunnene til oppsigelsen at de ikke klarte å rekruttere nok flyktningguider, ifølge Lea.

En innholdsrik markering

Avtalen om flyktningguide ble signert av Nora Olsen-Sund (helse og omsorgssjef i Karmøy kommune), Per Arne Lea og Thor Inge Sveinsvoll (distriktsleder i Rogaland Røde Kors).

Målet med avtalen er å knytte brukere, altså flyktninger, med aktive frivillige flyktningguider. En innvandrer knyttes dermed med en frivillig flyktningguide som hjelper ham eller henne med å integrere seg i lokalsamfunnet.

Under markeringen var det også et musikalsk innslag med kurdisk musikk og servering av syrisk og somalisk tradisjonsmat.

Ny flyktningguidekoordinator på plass

Junn Bjartung er ansatt som flyktningguidekoordinator i Karmøy Røde Kors og skal jobbe 50 prosent på Karmøy og 50 prosent i Haugesund. Hun blir da selve drivkraften i prosjektet sammen med Karmøy Røde Kors og Haugesund Røde Kors.

– De som ønsker å bli flyktningguide melder seg inn og kontakter meg. Da snakker jeg med vedkommende og flyktningene, slik at jeg kan finne en flyktning og en guide som passer bra sammen, forteller Bjartung.

Hun sier at mange av flyktningene sitter alene etter at de er ferdige med språkskole, og at det da er godt for dem å komme seg ut på forskjellige fritidsaktiviteter. Dette kan en flyktningguide hjelpe dem med.

Ifølge Bjartung har de et stort behov for frivillige flyktningguider, og hvis noen har lyst til å bli det er de hjertelig velkommen.

Artikkeltags