Politiet om moskéskytingen: – Ble avfyrt flere skudd

Politiet holdt pressekonferanse på politihuset på Grønland søndag i forbindelse med moské-skytingen ved Al-Noor Islamic Centre og drapet i Bærum. F.v: Fungerende enhetsleder, Rune Skjold og politiadvokat Fredrik Hjort Kraby.

Politiet holdt pressekonferanse på politihuset på Grønland søndag i forbindelse med moské-skytingen ved Al-Noor Islamic Centre og drapet i Bærum. F.v: Fungerende enhetsleder, Rune Skjold og politiadvokat Fredrik Hjort Kraby. Foto:

Av

Politiet bekrefter at det ble avfyrt skudd under angrepet mot moskeen i Bærum lørdag. De etterforsker nå angrepet som et forsøk på terrorhandling.

DEL

BÆRUM: Politiet bekrefter at det ble avfyrt skudd under angrepet mot moskeen i Bærum lørdag. De etterforsker nå angrepet som et forsøk på terrorhandling.

Siktedes advokat, Unni Fries, ønsker ikke å kommentere hvordan mannen i 20-årene stiller seg til siktelsen.

– Det er for tidlig å uttale seg om det nå – sett fra vårt synspunkt. Vi har behov for å få mye mer oversikt over saken og ha mer tid til å operere med klienten vår før vi uttaler noe som helst, sier Fries til NTB.

Hun opplyser at hun ennå ikke har møtt sin klient.

– Min kollega har møtt ham, og jeg vil møte ham så raskt det lar seg gjøre rent praktisk, sier hun. Hun refererer til sin kollega, advokat Audun Beckstrøm, som møtte siktede på vegne av Fries i natt.

Det var like etter klokken 16.00 lørdag at det ble meldt om skyting ved moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum. En mann i tidlig 20-årene er siktet for drapsforsøk for skyteepisoden i moskeen, samt siktet for drap på en ung kvinne han er i familie med. Hendelsene ses i sammenheng.

– Vi etterforsker saken som et forsøk på en terrorhandling, sa fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Mannen ble avhørt i natt, og ønsket ikke å forklare seg, ifølge politiet. Det vil bli gjort et nytt forsøk på å avhøre siktede senere søndag.

Politiet jobber tett med PST og opplyser at de vil ta en løpende vurdering på om siktelsen skal endres.

– Han er siktet for drapsforsøk, drap, og vi tar løpende stilling til eventuelt å endre siktelsen til terrorhandling, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Siktedes stesøster (17) som ble funnet drept

Det var siktedes stesøster på 17 år som ble funnet drept lørdag, bekrefter politiet. Pårørende er varslet om at politiet går ut med opplysningene.

Oslo politidistrikt opplyser i en pressemelding søndag ettermiddag at det er stesøsteren til den siktede mannen i 20-årene som ble funnet død i en bolig i Bærum lørdag kveld.

Politiet har tidligere vært tilbakeholdne med å utdype detaljer rundt hvem offeret var eller hvilken relasjon det var mellom henne og siktede.

Fornærmede fra moskeen har fått oppnevnt advokat Abdul-Satar fra advokatfirma Actio. Familien til avdøde har så langt ikke fått oppnevnt bistandsadvokat, heter det i pressemeldingen.

Fakta om moskéskytingen og drapet i Bærum

* Lørdag ettermiddag klokken 16.07 meldte politiet om skyting på Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

* Personen som ringte inn, snakket veldig dårlig norsk, og politiet oppfattet ikke først trusselnivået som veldig høyt.

* Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann. Mannen – en ung norsk statsborger tidlig i 20-årene – ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet moskeen. Han er siktet for drapsforsøk for hendelsen.

* To våpen ble funnet inne i moskeen, men det er foreløpig ikke bekreftet hva slags våpen det er snakk om. Politiet har bekreftet at flere skudd ble avfyrt inne i moskeen.

* Ingen ble alvorlig skadd i skyteepisoden, men en mann som tilhørte moskeen ble sendt til sykehus med lettere skader.

* Lørdag kveld rykket politiet ut med store styrker til en adresse på Eiksmarka i Bærum. Der fant de en ung kvinne død. Dødsfallet ble satt i sammenheng med hendelsen ved moskeen tidligere på dagen.

* Mannen i tidlig 20-årene er siktet for drap på kvinnen, som han ifølge politiet har en nær familiær relasjon til. Mannen har hatt tilhold i boligen der kvinnen ble funnet død.

* Politiet uttalte lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.

* Hendelsen ved moskeen blir etterforsket som et forsøk på en terrorhandling, og politiet sier de vurderer fortløpende om de skal utvide siktelsen.

* Det ble gjennom et kort avhør av siktede natt til søndag, men han ønsket ikke å forklare seg for politiet. Det vil bli gjort nytt forsøk på avhør i løpet av søndag, ifølge politiet.

* Søndag blir høytiden id feiret blant norske muslimer, og store politistyrker har møtt opp utenfor moskeer over hele landet – som et forebyggende tiltak.

(Kilder: NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten, Politiet)

(©NTB)

Artikkeltags