Gå til sidens hovedinnhold

Får over tre millioner i støtte til å lage «grønnere» kai

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er den andre tildelingen på flere millioner de får på under ett år.

STORD: – Det er helt fantastisk. Det beste er kanskje at det vil få bort mye av støyen fra kaien for beboerne som bor i leilighetene ti meter unna. Vi får inn en del klager på den lyden, for å si det mildt, sier Inge Espenes, enhetsleder på Stord hamn.

Han fikk tidlig torsdag 28.6 beskjed om at Enova tildeler dem over tre millioner kroner. Pengene skal gå til å bygge landstrømanlegg på Nattrutekaien i Leirvik, og vil dekke 75 prosent av investeringen.

– Nå blir det en «grønnere» kai her i sentrum. Når båtene ligger på strøm slipper de ikke ut eksos, så det er jo en stor fordel for naturen også, sier Espenes.

Les også

Får støtte til landstrøm

 

– Stå ferdig i 2019

Enova har i denne omgang delt ut over 50 millioner, og tildelingen fungerer som en konkurranse. Selskapet har fire ganger tidligere holdt samme konkurranse. Samtidig lyser de også ut den sjette konkurransen på tre år.

– Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet, og for skipsfarten er landstrøm en viktig del av denne omstillingen, sier Enovas markeds- og utviklingsdirektør Øyvind Leistad, i en pressemelding.

Dette er andre gang Stord hamn er en av vinnerne. Rett før jul vant de i overkant av tre millioner til å bygge ut anlegg også på kaien på Eldøyane.

– Vi satser på at begge anleggene vil stå ferdig våren 2019, forteller enhetsleder Espenes.

Fakta om landstrømsanlegg

Enovas støtte til landstrømanlegg organiseres som konkurranser. Søknadene som tilfredsstiller utlysingskriteriene blir rangert etter brukspotensialet til anlegget målt opp mot hvor mye støtte det er søkt om. Enova legger opp til to runder i 2018, hvor den første konkurransen lyses ut allerede i januar med søknadsfrist i mars.

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, ivaretar forsyningssikkerheten og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for å få de gode løsningene ut i markedet og bidra til nye energi- og klimateknologier.

Enova SF eies av Olje- og energidepartementet, og finansieringen skjer via tildelte midler fra Energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen. Enova er lokalisert i Trondheim og har 80 medarbeidere.

Kilde: Enova

Kommentarer til denne saken