– Har du ikke måket taket ennå, bør du gjøre det nå

- MÅK NÅ: - Det er best å ta det unna, slik at det ikke samler seg opp store mengder, råder Eivind Tokheim i Seljestad og Røldal Løypeselskap. Her måker Eivind Børve taket på bygget med de nye toalettene på Seljestad.

- MÅK NÅ: - Det er best å ta det unna, slik at det ikke samler seg opp store mengder, råder Eivind Tokheim i Seljestad og Røldal Løypeselskap. Her måker Eivind Børve taket på bygget med de nye toalettene på Seljestad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det har snødd mye både på Vågslid og Seljestad den siste tiden. Nå oppfordres hytteeiere til å sjekke takene sine.

DEL

SELJESTAD/VÅGSLID: – Så mye snø som vi har nå har det ikke vært på tre år. Og vi er bare i februar så det kommer mer, sier Eivind Tokheim i Seljestad og Røldal Løypeselskap.

På Facebook-siden sin oppfordrer de hytteeiere til å sjekke takene.

– Da jeg måket taket på min egen hytte ved Løyningsvatnet forrige helg var det nesten halvannen meter snø på taket. Og det har snødd en del etter det. Har du ikke måket taket ennå bør du gjøre det nå, sier Tokheim.

Han ser mange hyttetak rundt om med mye snø på.

– Det er best å ta det unna, slik at det ikke samler seg opp store mengder. Det legger seg løssnø på toppen, mens det er våt snø under. Selv måtte jeg bruke spade på hele taket, det er ganske tidkrevende, sier han.

Presser på hytteveggene

Tokheim sier snøfreser selvsagt også er en mulighet. Og legger til at det er viktig å måke bort også det som legger seg langs hytteveggene.

– Noen steder er det nærmere tre meter snø, nesten helt opp til taket. Da presser det på hytteveggene og vinduene, derfor må snøen fjernes, sier han.

Når Haugesunds Avis snakker med Tokheim tirsdag er det seks minusgrader på Seljestad.

– Det er bra forhold i løypene i lavlandet, men litt mer vind høyere oppe, sier han.

Skjevt fordelt

Marit Hovden driver Arbuvollen Fjellbutikk på Haukeli. Hun er en av dem som tilbyr hjelp til snømåking.

– Jeg tror ikke alle er helt klar over at de bør grave fram hytta nå. Det er en del hytter med veldig mye snø. Pågangen hos oss har ikke vært veldig stor, men en del gjør det nok selv. Det viktigste er uansett at det blir gjort, sier hun.

Hovden sier hytta sin beliggenhet og vindforhold er med og påvirker hvordan snøen legger seg.

– Noen ligger mer utsatt til, og i noen tilfeller legger mye av snøen seg på kun den ene siden av taket. Da blir belastningen skjev og gjør hytter med svak konstruksjon mer utsatte, sier hun.

Også på Haukeli har det kommet mye snø den siste tiden.

– Det er veldig mye nå, mer enn vanlig vil jeg si. Vi måker morgen og kveld, sier hun.

Artikkeltags