– Frykten for smitte er overdrevet

Frykten for svineinfluensaen og vaksinen er sterkt overdrevet, mener tidligere professor og virolog Lars Haaheim.

Frykten for svineinfluensaen og vaksinen er sterkt overdrevet, mener tidligere professor og virolog Lars Haaheim.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Anslagsvis 800.000 nordmenn er nå smittet av svineinfluensa. Ingen tør spå om toppen er nådd, men virusspesialist Lars Haaheim tar uansett situasjonen med knusende ro.

DEL

HAUGESUND: – Allerede i sommer kritiserte jeg myndighetene for ikke å gå hardere ut mot all overdramatiseringen – ikke minst i media, som har skapt unødig frykt for den pandemiske influensaen. Sannheten er at svineinfluensaen er en mild pandemi og en mild influensa for de aller fleste, sier influensaspesialist Lars Haaheim.

Dypt involvert

Haugesunderen Haaheim har tilbrakt det meste av sitt yrkesaktive liv ved Universitetet i Bergen. Den tidligere professoren og virologen har bl.a. ledet Influensasenteret ved Gades Institutt og var på 80-tallet dypt involvert og ansvarlig for produksjonen av influensavaksiner i Norge.

Og selv om han valgte å pensjonere seg i fjor høst, er temaet langt fra lagt på hylla. Bl.a. deltar han i et forskningsprosjekt i USA der en ser på andre måter å lage vaksine på. Han skal tilbake neste år for å hjelpe til når vaksineproteiner produsert av tobakksplanten, skal utprøves klinisk.

Trygg vaksine

Om noen fortsatt tviler på dagens svineinfluensavaksine så bedyrer Lars Haaheim at den er helt trygg.

– Det er ingen ting sensasjonelt med vaksinen. Den er produsert på helt vanlig måte. Viruset er også vanlig, og omtalen bør derfor holdes nede på det nivået som medisinen og sykdommen fortjener, sier Haaheim.

– Vaksinen er effektiv og bivirkningene like ufarlige som før. Det eneste «nye» med influensaen er at det er flere unge og færre eldre som blir syke. Når eldre først blir smittet blir de skikkelig syke. Derfor anbefales alle å la seg vaksinere, sier Haaheim, som personlig ikke har stilt seg i vaksinekøen ennå.

– Jeg har ikke hatt tid, sier han.

Han har tenkt å gjøre det, selv om det har vist seg at mange i aldersgruppen over 60 år synes å ha tidligere beskyttelse mot viruset i kroppen, forklarer han.

– Latterlig

– De aller fleste kan la seg vaksinere. Den voldsomme fokuseringen på kvikksølvet i vaksinen er nesten latterlig. Det har vært kvikksølv i barnevaksiner siden 1950-tallet og aldri blitt påvist skader. Kvikksølvet brukes fordi det er et antibakterisk middel, og skal forhindre forurensning av flerdoseampuller . Men doseringen er lav og ikke større enn det du får i deg ved å spise en boks med makrell i tomat, forklarer Håheim.

– Det er mange som ikke tåler egg, men de som er i fare for å få alvorlige allergiske reaksjoner på grunn av eggeproteinene i vaksinen, er i et ekstremt mindretall, og å advare gravide mot å la seg vaksinere, er også bare tull, mener Lars Haaheim.

I bl.a. USA blir det anbefalt.

Feilinformasjon er skadelig. Publikum får feil oppfatninger og tør ikke tro på myndighetene. De frykter konspirasjon mellom leger og legemiddelindustrien.

Det er markedet som bestemmer. Når legemiddelindustrien tvinges til å lage bl.a. vaksiner uten kvikksølv med bare en dose i hver ampull, koster det en masse ekstra tid og penger, sier Lars Haaheim.

Artikkeltags