OSLO: Natt til fredag og lørdag vil man kunne se årets kraftigste meteorsverm, når nærmere 160 stjerneskudd i timen fyker over himmelen.

– Vi snakker wow-faktor. Det er ganske spektakulært når stjerneskuddene farer over himmelen, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegard til NTB.

En meteorsverm oppstår når støvkorn i verdensrommet kommer inn i atmosfæren og brenner opp på grunn av luftmotstanden. Dette skjer noen få dager i august hvert år, når kometen Swift-Tuttle fyker forbi jorden.

Meteorsvermen, Perseidene, gir vanligvis mellom 80 og 100 stjerneskudd i timen, men beregninger viser at i år kan det bli så mye som mellom 150 og 160.

Best før morgengry

Det er åtte år siden det var så stor aktivitet sist, og ifølge Anne Mette Sannes, vitenformidler i Astroevents.no, er det den største planeten i solsystemet som er årsaken til dette.

– Jupiter har påvirket støvbåndet til kometen, og det gir mange flere stjerneskudd, sier Sannes.

Hun oppfordrer folk til å ta med barna sine ut for å se på det kraftige lysshowet.

– Det er jo fortsatt skoleferie, så det kan bli litt av en familiefest. Ta med barna ut i skogen og legg dere ned, sier Sannes.

Hun opplyser om at det beste tidspunktet å se stjerneskuddene på er mellom klokken ett og morgengry.

– Det blir jo hovedsakelig i Sør-Norge man vil kunne se dette, ettersom det i Nord-Norge fortsatt er for lyst, sier ektemannen Røed Ødegaard. Selv skal de ta med datteren ut i Nordmarka.

Kunstig belysning

Sannes og Ødegaard sier man vil ha størst sjanse for å se stjerneskuddene dersom man kommer seg lengst unna kunstig belysning.

– Man ser bedre når man har tilvent seg nattesyn, dette kan ta opp til 20 minutter, og det med fine med slike meteorsvermer er at de kan ses med det blotte øyet uten hjelpemidler. Da får man best vidsyn, sier Sannes.

Så lenge det er klar himmel vil man kunne se stjerneskuddene lyse opp himmelen i korte glimt.