Ekstrem pollenspredning i helga

Sommertemperaturer i mai skaper problemer for pollenalergikere, i følge Astma- og allergiforbundet. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

Sommertemperaturer i mai skaper problemer for pollenalergikere, i følge Astma- og allergiforbundet. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I helga er det ventet ekstrem spredning av bjørkepollen i store deler av Sør-Norge. Her er rådene du bør følge for å unngå de verste allergisymptomene.

DEL

HELSE: I helga er det ventet sommertemperaturer over store deler av Sør-Norge, samtidig som bjørkeblomstringen er på sitt høydepunkt.

Dette betyr voldsomme mengder bjørkepollen, og pollenvarselet fra Norges Astma- og Allergiforbund varsler ekstrem spredning på Østlandet. Ifølge pollenanalytiker Hallvard Ramfjord kan også spredningen bli ekstrem på deler av Sørlandet.

– Erfaringen de siste ti årene er at det er mest spredning av bjørkepollen i Oslo, ytre Østlandet, Kristiansand-området og Sørlandet. Jo lenger nord du kommer, jo mindre pollen er det, forteller Ramfjord.

I Rogaland er det får lørdag og søndag kraftig spredning av bjørkepollen og beskjeden fra spredning av pollen fra Salix.

Råd for å minske allergisymptomene

Bjørkepollensesongen varer i cirka tre uker og vil være over rundt 17. mai. Ramfjord og Norges Astma og Allergiforbund har rådene klare for dem som er allergiske:

* Ta medisinene regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

* Ikke sov med vinduet åpent. Må du ha vinduet åpent, bør du bruke en form for beskyttelse foran vinduet som fanger opp pollen.

* Det finnes filtre man kan feste i lufteanlegget i bilen som hindrer pollen i å komme inn i bilen.

* Ikke heng klær til tørk ute.

Reis fra pollenet

Er du veldig allergisk og rett og slett vil rømme fra bjørkepollenet, så er løsningen å dra oppover og nordover. På fjellet er nemlig ikke bjørkepollensesongen i gang enda.

– Vi har en målestasjon på Geilo, og blomstringen har ikke startet i fjellet ennå, sier Hallvard Ramfjord.

Det er først når pollensesongen er over på Østlandet, rundt 20. mai, at den starter på fjellet.

Artikkeltags