Regimekritikere stoppet før de kom seg til Haugesund

Artikkelen er over 2 år gammel

I Haugesund sto en leilighet klar, men myndighetene i Qatar stoppet utreisen til kvoteflyktningen Mohammad al-Otaibi og kona hans.

DEL

HAUGESUND: Al-Otaibi hadde flyktet fra regimet i Saudi-Arabia, og hadde fått opphold i Norge, da Qatar stakk kjepper i hjulene på avtalen, melder NRK.

Al-Otaibi var i 2013 en av grunnleggerne av Union for Human Rights i Riyadh. Han var blitt lover opphold og leilighet i Haugesund.

Politisk rådgiver Ina Tin i Amnesty International Norge har jobbet intenst med saken de siste ukene. Nå frykter hun at al-Otaibi skal utsettes for tortur og langvarig fengselsstraff.

– Vi søkte om beskyttelse for ham i Norge. Vi kan gjøre dette på vegne av menneskerettsforkjempere i noen spesielle saker med akutt risiko. De kan da komme inn som kvoteflyktninger, forklarer politisk rådgiver Ina Tin til NRK.

I Qatar ble al-Otaibi nektet utreise til andre land enn Saudi-Arabia. Kort tid etter at paret forlot flyplassen kontaktet og bedt om å komme tilbake. Da ble han arrestert.

Ifølge Amnesty ble han deportert til Saudi-Arabia og sitter nå fengslet i byen Dammam.

Utenriksdepartementet kommer til å forfølge saken, både overfor Qatar og Saudi-Arabia, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NRK.

Artikkeltags