[Siste.no]

ARBEIDSLIV: – Retten til å stå i stilling er en del av vårt regelverk i forbindelse med nedbemanning. Dersom man opplever at dette systemet blir misbrukt og at noen i realiteten bruker det som utvidet oppsigelsestid, da er det grunn til å se på regelverket. Dette følger NHO fortløpende med på, sier direktør for tariff i NHO, Nina Melsom, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Denne uka skrev professor og advokat Jan Fougner et innlegg i Dagens Næringsliv der han advarer mot at retten til å stå i stilling misbrukes.

Stillingsvernet

Han mener at dersom en arbeidstaker er saklig sagt opp som følge av dårlige økonomiske tider, der alle foreninger har vært involvert og alle er enige i at riktige lover og regler er blitt fulgt, bør miste retten til å stå i stilling dersom du likevel velger å trekke arbeidsgiveren for retten.

Fougner mener arbeidstakere i realiteten ordner seg selv en slags fallskjerm i ett år.

I dag er det sånn at dersom du saksøker egen arbeidsgiver for usaklig oppsigelse, får du beholde jobben fram til saken er avgjort i retten.

NHO sier de vil følge nøye med på om det misbrukes.

– Vi har sett eksempler på at arbeidstakere og eller grupper av arbeidstakere i realiteten bruker denne retten til å framforhandle gode sluttpakker eller til å kjøpe seg ekstra oppsigelsestid. Det er selvsagt noe vi må vi følge nøye med på, sier Melsom.

– Ikke et problem

Fellesforbundet mener på sin side at utfordringen med misbruk av retten til å stå i stilling, ikke er et problem i Norge.

– Det er ikke noe grunnlag for å si at denne rettigheten misbrukes, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Knut Øygard.

Han påpeker at det å gå til sak mot egen arbeidsgiver er en belastende prosess.

– Jeg har ikke sett noen grunn til å tro at arbeidstakere spekulerer i søksmål for å stå lenger i en stilling. Dessuten er det en stor belastning for den enkelte å saksøke egen arbeidsgiver, også for organiserte arbeidere, sier forbundssekretæren.

Han viser til at retten til å stå i stilling mens en rettssak avgjøres, handler om at en arbeidstaker ikke skal miste viktig kompetanse eller kontakt med arbeidsmiljøet mens en sak pågår i retten.

– Retten til å stå i stilling mens en sak blir avgjort er helt sentralt i stillingsvernet, sier Øygard. (ANB)

Jeg har ikke noen grunn til å tro at arbeidstakere spekulerer i søksmål for å stå lenger i en stilling.

Knut Øygard, forbundssekretær i Fellesforbundet