Omsorgsfulle skapere

SKAPENDE UNGE: Ungt entreprenørskap og Haugaland Kraft fikk mye bra da 9 A og B ved Skjold skule ble utfordret om velferdsteknologi. Her er en stor del av elevene bak de fem som  hadde ideen som fikk finaleplass. Foran fra v: Solveig Terese Fjeldheim, Ingeborg Owe, Odd Olav Mortveit, Trond Hauso Døvik og Jørgen Vik.

SKAPENDE UNGE: Ungt entreprenørskap og Haugaland Kraft fikk mye bra da 9 A og B ved Skjold skule ble utfordret om velferdsteknologi. Her er en stor del av elevene bak de fem som hadde ideen som fikk finaleplass. Foran fra v: Solveig Terese Fjeldheim, Ingeborg Owe, Odd Olav Mortveit, Trond Hauso Døvik og Jørgen Vik. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I hele regionen har ungdom tatt utfordringen: Hvordan ny teknologi kan gi økt livskvalitet, mestring og trygghet. I mai er det finale.

DEL

VELFERDSTEKNOLOGI: Unge fra to 9.-klasser ved Skjold skule hadde alt som skulle til for å gjøre juryens jobb krevende. Så gode var ideene, at det var vanskelig å skille ut en vinner.

– Bare én får gullbillett her i dag. Heldigvis har vi noen ekstra finaleplasser, og jeg tror kanskje vi kommer vi tilbake til en av gruppene her, sa Brit Astrid Grønning i Ungt Entreprenørskap.

Da hadde hun og kollega Ina Lindvik sammen med Leif Inge Yrke i Haugaland Kraft bestemt seg for at «Schappt» var eneren. Ved hjelp av en app og nettside skal den som trenger hjelp kunne bestille handlehjelp og middagslaging fra ungdom. Bra for unge som vil ha en liten jobb og eldre som trenger hjelp. Sosialt og.

Det sosiale spiller en stor rolle for gruppen som lanserte en landsby for eldre, med boliger der en skjerm har en sentral plass. Via den kan beboerne se hva som skjer, bestille varer og aktiviteter og chatte. Trygghet, via en drone, bevegelighet via en robot og handlevogner som kan tilpasses høyde og førlighet, var blant de andre ideene.

– Vi har tenkt hvordan vi selv ville ønsket å ha det. Og at eldre skal slippe å føle at de er stengt inne, sa landsbyens skapere.

Elevene fikk mye skryt. Lærer Bjarne Nyvoll kaller det forfriskende at ideene ikke var av typen «ta en pille, så ordner det seg». Her jobbet de unge kreativt og godt, og mange tok ordet under presentasjonene, påpekte Hogne Grønnevik tilfreds.

Dagen startet med at Yrke fra Haugaland Kraft fortalte om velferdsteknologi. Så var det idémyldring og gruppejobbing.

– Å finne ideer var litt vanskelig i starten. Men da vi kom på noe, ble det mer og mer, sier Ada Nagel-Alne.

– Veldig kjekt å få være med på, sier Hedda Moe Skattkjær.

Leif Inge Yrke spurte en gruppe hvordan laget deres fungerte.

– Bra. Én kom opp med ideen og så puttet vi alle på mer etter hvert, svarte Even Larsen.

Latter var det plass til, særlig da en av gruppene viste reklamefilm for et super-do.

19. mai samles 60–70 unge til finale hos Haugaland Kraft.

Artikkeltags