Faren til fetteren: – Endelig er tilståelsen ute av saken

Søkenbarnet til Birgitte Tengs foran Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2002.
Foto: TERJE STØRKSEN

Søkenbarnet til Birgitte Tengs foran Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2002. Foto: TERJE STØRKSEN Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Faren til Birgitte Tengs' fetter sier seg utrolig lettet over at politiet nå ser bort fra tilståelsen hans sønn kom med etter 13 dager i avhør.

DEL

HAUGESUND: – Saken mot min sønn har kun vært basert på denne tilståelsen. I dag sier politiet at tilståelsen ikke eksisterer lenger. Så nå håper jeg at vi en gang for alle kan bli ferdig med diskusjonen rundt tilståelsen. Min sønn må en gang for alle være frifunnet nå, sier faren til NTB.

– Tøff i trynet

Han karakteriserer de siste 20 årene som et "rent helvete" og føler at det fram til nå alltid har hengt en tvil ved tilståelsen som nå også kritiseres av cold case-gruppa i Kripos. I begge rettssakene mot sønnen innrømmet aktor at saken sto og falt på om tilståelsen var riktig.

– Det har vært voldsomt tungt. Jeg var tøff i trynet for 20 år siden og sa at "dette skal vi ordne opp i" og at dette skal vi klare. Den gangen hadde jeg pågangsmot. I dag har jeg ingenting igjen, sier faren.

Han berømmer cold case-gruppa for å ha klart å se med helt nye øyne på saken.

– Til politiet å være er det vanvittig langt å gå. Jeg vil berømme juristen i cold case-gruppen som setter ord på dette. Det er akkurat dette vi har ventet på i årevis. Nå kom det endelig, sier han.

Paradoks

Hans sønn ble først dømt for drapet på sin kusine Birgitte Tengs og senere frikjent i lagmannsretten. Til tross for dette måtte han betale 100.000 kroner i oppreisning i en sivil sak.

– Erstatningssaken får vi ikke gjort noe med. Dommen er endelig og kan ikke tas opp igjen av Gjenopptakelseskommisjonen. Det paradoksale og tragiske i dette er at erstatningsdommen vil stå ved lag når gjerningsmannen blir tatt og dømt. Det tror jeg blir utfallet av den nye etterforskningen, sier faren.

Pressekonferanse på Haugesund politistasjon i forbindelse med at Cold case gruppen i Kripos tar opp igjen Birgitte Tengs saken.
Politiadvokat i Cold Case-enheten til Kripos, Tone Aase. Foto: Alf-Robert Sommerbakk

Pressekonferanse på Haugesund politistasjon i forbindelse med at Cold case gruppen i Kripos tar opp igjen Birgitte Tengs saken. Politiadvokat i Cold Case-enheten til Kripos, Tone Aase. Foto: Alf-Robert Sommerbakk Foto:

Kritikk av avhørsmetoden

Det ble rettet kraftig kritikk mot avhørsmetoden som ble brukt av fetteren i Birgitte Tengs-saken på politiets pressekonferanse om gjenopptakelsen av drapsetterforskningen i Haugesund onsdag.

Politiadvokat Tone Aase i den nyopprettede cold case-gruppa sa at tilståelsen fetteren kom med, ikke må legge føringer for den nye etterforskningen. Hun gikk gjennom avhøret i detalj og pekte på en rekke svakheter ved måten det ble gjennomført på.

– Det er blitt stilt spørsmål ved om tilståelsen kunne være falsk og rettet kritikk mot avhørene og mengden av dem, sa hun.

Gruppa mener det er tre hovedutfordringer med tilståelsen. Ett av dem er at fetteren fikk både innsyn og tilgang til saksopplysninger slik at han kunne avgi en full tilståelse enten han var skyldig eller ei.

Videre påpeker de at det er umulig å vite hvordan opplysningene kom fram i avhør fordi de ble nedtegnet etterpå basert på notater som avhører gjorde.

Det tredje punktet gjelder fremgangsmåten i avhørene. De viser til at fetteren etter å ha nektet lenge, ble bedt om å gi en hypotetisk beskrivelse av hvordan drapet kan ha skjedd.

– Etterpå sa politiet at det var han som var gjerningspersonen i historien. Fetteren gjettet på de ulike alternativene og derigjennom fant han det hendelsesforløpet politiet mente var riktig, sa Aase og la til at også Høyesterett har kritisert avhørsmetoden.

Artikkeltags