– Tengs-saken har aldri vært tilstrekkelig etterforsket

Advokaten til fetteren til Birgitte Tengs håper saken kan løses etter at cold case-enheten i Kripos anbefaler å etterforske saken på nytt. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Advokaten til fetteren til Birgitte Tengs håper saken kan løses etter at cold case-enheten i Kripos anbefaler å etterforske saken på nytt. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Familien til Birgitte Tengs sier det blir tøft å rippe opp i drapssaken, men at de er glade for at drapet på datteren skal etterforskes på nytt.

DEL

HAUGESUND: – Vi er glade for gjenopptakelsen. Jeg har et håp om at vi endelig kan komme i mål nå, sier faren til Birgitte, Torger Tengs til Stavanger Aftenblad.

Birgitte Tengs ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995. Hun ble 17 år gammel. Onsdag ble det kjent at cold case-enheten i Kripos mener det bør iverksettes en ny etterforskning i saken.

– Det blir selvfølgelig tøft å få rippet opp i saken igjen, men for oss har sorgen vært vedvarende i 20 år. Vi får ta det som det kommer, sier Tengs.

Fetteren er lettet

Fetteren til Birgitte Tengs har lenge vært kritisk til politiets etterforskning.

– Saken har ikke vært etterforsket tilstrekkelig noen gang. Det har vært fullt av løse tråder hele tiden, sier advokat Arvid Sjødin til NRK.

Sjødin er advokaten til fetteren til Birgitte Tengs. Fetteren ble først funnet skyldig i tingretten, før han ble frifunnet i Gulating lagmannsrett.

– Det er klart han er lettet, det er første gang noen skal se seriøst på saken hans, sier Sjødin til NRK.

Han sier han forventer at politiet innrømmer at det er gjort feil i etterforskningen, og sier at det aldri har vært et eneste bevis mot Birgittes fetter.

Flere andre spor

Også journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr er overbevist om at fetteren er uskyldig. Til NRK sier han at han etter den nye utviklingen i saken, sitter med en klar fornemmelse av at politiet deler hans oppfatning.

Jahr ga i 2015 ut boken "Hvem drepte Birgitte Tengs" og har gått gjennom samtlige dokumenter i saken. Han sier det er mulig å finne Birgittes drapsmann selv om det er over 20 år siden drapet fant sted.

Privatetterforsker Grete Strømme, som bistår familien til Birgittes fetter, mener det fortsatt er mye som kan gjøres i etterforskningen. Hun har jobbet med saken siden 2005.

– Det er gjenstander som er funnet på åstedet som ikke er undersøkt, og det er flere andre spor som ikke er fulgt opp, sier Strømme.

Vil ikke kommentere

Til tross for frifinnelsen i lagmannsretten, ble fetteren dømt til å betale erstatning til Tengs' foreldre fordi retten mente det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har i etterkant dømt den norske staten til å betale 25.000 euro i erstatning til fetteren.

Verken Kripos eller politiet vil kommentere saken før pressekonferansen klokken 12.

Artikkeltags