Vanndamp utløste brannalarm i fyrverkerifabrikken til Hatteland

FJELLHALL PÅ RAUNES: Inne i en fjellhall bak bygningen på bildet ligger Jakob Hattelands fyrverkeri-bedrift. Her lagres ifølge Sør-Vest politidistrikt store mengder sprengstoff.

FJELLHALL PÅ RAUNES: Inne i en fjellhall bak bygningen på bildet ligger Jakob Hattelands fyrverkeri-bedrift. Her lagres ifølge Sør-Vest politidistrikt store mengder sprengstoff. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brannalarmen gikk søndag ved Hattelands fyrverkerifabrikk på Raunes i Vindafjord. Etter flere timer ble det avklart at det dreide seg om vanndamp fra overoppheting av en kjele.

DEL

VINDAFJORD: Brannfolk og politi fikk lenge ikke nærme seg anlegget av fare for at det skulle gå i luften.

– Det er snakk om store mengder med sprengstoff, sa politiets operasjonsledelse i Stavanger klokken 13.15.

Alarmen i Hatteland Kjemi sitt anlegg for fyrverkeriproduksjon på Raunes i Nedre Vats gikk rett etter klokken 09.00 søndag formiddag.

Selskapets egen overvåking viste forhøyet temperatur i rommet samt utslag på flere sensorer.

– Situasjonen er uavklart. Det er flere alarmer som varsler brann, men vi vet ikke så mye mer fordi ingen får lov til å gå nær anlegget. Av frykt for eksplosjon, kunne operasjonsleder Kurt Løklingholm i Sør-Vest politidistrikt opplyse ved 12.15-tiden.

Videoovervåkingen av lageret viste da en svak utvikling av det som ble oppfattet som røyk inne i hallen.

Skyldtes vanndamp

Ved 18.30-tiden søndag kveld var situasjonen normalisert, og det ble klart at det ikke var fare for eksplosjon. Dermed kunne sikkerhetssonen oppheves, ifølge Sørvest politidistrikt.

– Alarmen har ikke skyldtes varme eller røyk, men vanndamp som følge av overoppheting av en vannkjele, meldte operasjonssentralen klokken 18.25.

– Hatteland fulgte utviklingen av hendelsen fra vårt operasjonssenter og samarbeidet godt med innsatsledere fra brannvesenet og politiet. Via overvåkingssystemene fant vi etter hvert at sannsynlig årsak til alarmene var overoppheting av en vannkjele med påfølgende utblåsing av vanndamp, opplyser sikkerhetssjef Olav Espedal til NTB.

Tok seg inn i hallen

Klokka 17 tok selskapets folk seg inn i fjellhallen og fikk bekreftet dette. Sikkerhetssjefen takker politiet og brannvesenet for godt samarbeid og understreker at det ikke på noe tidspunkt var verken brann eller røykutvikling i fyrverkerilageret.

Operasjonsleder Kurt Løklingholm i Sør-Vest politidistrikt fortalte tidligere på dagen at det ikke var mye politiet kunne gjøre i en slik situasjon.

– Nei, hva gjør vi da? Det er ganske uoversiktlig akkurat nå. I verste fall får vi en eksplosjon. Men anlegget ligger greit til i en fjellhall, det er ganske sikkert, et godt stykke unna annen bebyggelse, fortalte operasjonslederen til Haugesunds Avis én time etter alarmen gikk.

Overvåket fra Åmsosen

Han opplyste da at det er iverksatt sikkerhetssone i en radius på opp mot en halv kilometer utover sjøen.

Politiet overvåket situasjonen sammen med brannvesen og ansatte i selskapet fra Hattelands hovedkvarter i Åmsosen.

Det var brannmannskaper fra Skjold som rykket ut til Nedre Vats da alarmen gikk.

Artikkeltags