– Levende lys på juletre er en brannbombe. Det er nesten som å sette fyr på bensin.

HØYTID: Øystein Fonnes, leder forebyggende seksjon ved Haugesund brannvesen mener uoppmerksomhet kan være en av årsakene til flere branner i jula.

HØYTID: Øystein Fonnes, leder forebyggende seksjon ved Haugesund brannvesen mener uoppmerksomhet kan være en av årsakene til flere branner i jula. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Når det brenner kan du slukke alt, utenom fett, med vann. Den beste metoden ved smultgryte-brann er å legge over et lokk eller en langpanne det som brenner, sier Øystein Fonnes (41).

DEL

HAUGESUND: Jula er høytid, men dessverre også høyrisikotid. Branner skjer, og vi har tatt en prat med Haugesund brannvesen for å få gode råd – slik at du unngår å havne i ulykka.

– Det er ikke noen spesifikk brannårsak i jula, men alle øker. Unntakene er hjemmelagede juledekorasjoner som tar fyr, men stort sett ser vi at de vanlige brannårsakene skjer hyppigere. Ifølge statistikken de siste årene har matlaging og komfyr blitt den store brannårsaken. Tall fra 2016 viser at av rundt 3000 utrykninger er ca. halvparten i forbindelse med matlaging og komfyr, sier Fonnes, som er leder forebyggende seksjon.

– Vi lager jo mat hele året. Hvorfor øker dette så mye i jula?

– Mørketallene er nok store når det gjelder matlaging. De fleste har nok opplevd at det gikk nesten galt. Det skal ikke mer til at det ringer på døra, ungen skriker eller du blir litt opptatt i mobilen, så plutselig ryker det litt ekstra fra platetoppen. Og i jula er vi litt ekstra sosiale, lager mer mat og drikker mer alkohol. Alt dette gjør at du kan bli litt uoppmerksom, sier han.

Levende lys

Det er særlig to aldersgrupper som stikker seg ut når det kommer til brann i hjemmet.

– Det er to aldersgrupper som går igjen. Vi har de eldre, der brannene ofte skjer midt på dagen i ukedagene. Og så har vi yngre folk, som gjerne er saltsyke natt til lørdag og søndag. Som rett og slett kommer hjem og skal lage seg nattmat, sier Fonnes.

– I tillegg er det jo en økning i branner med levende lys, sier brannmannen.

– Er folk uansvarlige når det gjelder hjemmelagde dekorasjoner?

– Ja, en del er ganske kreative. Det er veldig fort gjort at hjemmelagede dekorasjoner med bomull, kvister og plast kan ta fyr. Det finnes nok en del mørketall her også. Jeg så nylig en annonse for juletrær med levende lys. Det advarer vi mot på det sterkeste. Levende lys har ingenting på et juletre å gjøre. Det er rett og slett en brannbombe. Det ligger noen videoklipp på nett om brann i juletrær. Folk hadde fått hakeslepp om de hadde sett hvor fort de brenner. Det er nesten som å sette fyr på bensin, forteller Fonnes.

Brannfattig jul

På bordet har han to telysbeholdere som er smeltet.

– Av enkeltprodukter har vi helt vanlige telys. Av en eller annen grunn er det noen som produserer disse med plastkopp. Kjøp dem med aluminium rundt, men ikke sett dem for tett sammen, da varmer de opp hverandre og kan blusse opp. Det samme kan skje om de står inne i en gjenstand med dårlig luft, opplyser Fonnes. 

– Det å få et tidlig varsel er viktig, 1. desember var dagen for å skifte batteri i røykvarsleren. Om du ikke gjorde det så gjør det i dag. Og du bør også sjekke slukkeutstyret ditt. Du skal ha brannslukkingsapparat eller en husbrannslange, oppfordrer Øystein Fonnes.

– Hva med å gi brannslukkingsutstyr i gave til jul? En gave med omtenksomhet, smiler brannmannen, som håper på en brannfattig jul.

Artikkeltags