Opp mot 300 personer har ringt nødnummeret med grillspørsmål

Opp mot 300 personer søndag har ringt nødnummeret for å spørre om det er lov å grille ute eller for å sladre på andre som griller. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Opp mot 300 personer søndag har ringt nødnummeret for å spørre om det er lov å grille ute eller for å sladre på andre som griller. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Opp mot 300 personer har søndag ringt nødnummeret for å spørre om det er lov å grille ute eller for å sladre på andre som griller. Nå er brannvesenet lei.

DEL

EKSTREM BRANNFARE: – Vi er litt oppgitte her. Folk må ikke ringe nødnummer unødvendig. Det er vel sånn at de ikke tør si fra selv, eller kanskje gjør de det og, sier vakthavende i Oslo brann- og redningsetat, Bjørn Tore Farstad til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Anbefaler folk å la være å grille

Det er nå totalforbud mot grilling og bål i Oslo og mange andre steder på grunn av de varme temperaturene de siste ukene, men brannvesenet ber folk la være å ringe nødnummeret med mindre det er en alvorlig situasjon.

Mellom 200 og 300 personer har i løpet av søndag ringt nødnumrene enten for å spørre om de kan grille eller for å fortelle om andre som gjør det.

Farstad mener det virker som om flere enten ikke vet at det er forbud mot grilling, eller så bryr de seg rett og slett ikke. Brannvesenet i Oslo har søndag slukket 25 griller på Huk på Bygdøy, i tillegg til flere andre strender.

– Jeg har forståelse for at folk tenker det kan være trygt i vannkanten, men vi kan ikke ha det slik at folk vurderer brannfaren selv. Det er knusktørt og ild sprer seg utrolig raskt nå, sier Farstad.

Får endel spørsmål

Vaktleder Steinar Eilertsen ved 110-sentralen i Haugesund forteller at det også her lokalt har kommet inn en del telefoner med spørsmål om hva som er lov og ikke.

– Vi har hatt en del spørsmål. Folk er nysgjerrige på hva som er lov og ikke. Noen ringer om privat grilling i hagen, andre skal ha større selskap og søker råd, sier han søndag kveld.

Brannvesenet anbefaler folk å la være å grille når brannfaren er så stor som den er nå.

I alle de ni kommunene som er tilknyttet Haugaland Brann og Redning IKS er det totalforbud mot bruk av engangsgriller og faste installasjoner i turområder og på badestrendene.

I folks private hager er det stort sett lov å grille.

– Det finnes foreløpig ikke et felles vedtak mot privat grilling her lokalt, men noen av kommunene går nå foran. På Stord er det for eksempel ikke lov å grille med kull, sier vaktlederen.

Artikkeltags