Bygger inn frihet

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

– Det er nesten ikke den ting vi ikke kan gjøre med en bil, sier Nils Olaf Osnes i Rico Campers på Karmøy. Nå spesialutstyrer han biler i alle størrelser for å gi bevegelseshemmede større frihet.

DEL

Mest kjent har Rico Campers vært for å forvandle varebiler til campingbiler. I de senere årene har mye av virksomheten dreiet seg om innredning av verkstedbiler. Nå er den største kunden blitt Hjelpemiddelsentralene i Rogaland og Hordaland.
Rico Campers er i dag den eneste på Haugalandet som tilpasser biler til bevegelseshemmede. I fjor utførte firmaet 90 små og store oppdrag.

Utfordringer

– Vi regner på tilbud hver eneste dag, forteller daglig leder Nils Olav Osnes.
Få jobber er plankekjøring. Bilmerkene varierer og alle tilpasningsbehov er individuelle. I det fleste tilfellene skal bilene tilpasses rullestolavhengige sjåfører, men behovet er stort også for passasjerløsninger.
– Hver dag byr på nye utfordringer, sier Osnes.
Alle heisløsninger, om de er underliggende, uteliggende eller befinner seg innvendig sidemontert eller bak i bilen, er ferdigkjøpt utstyr og skal i prinsippet kun monteres.

Tilpassing

En rullestolheis er sjelden nok for at en bevegelseshemmet skal kunne mestre bilen.
Elektrisk gir og brems, håndbrems og håndgass er utstyr som stadig tilpasses. Det er heller ikke uvanlig å forsterke servostyringen opp til 75 prosent av det bilen leveres med fabrikk. Noen ønsker cruise control, og slikt leveres ikke originalt til alle bilmerker.
Den som gjerne vil slippe å ha rullestolen inne i bilen kan eksempelvis få en takboks med spaker som heiser stolen opp og ned, legger den fint på plass i boksen og lukker lokket før kjøreturen starter.

Selvhjulpne

En bevegelseshemmet sjåfør ba om muligheter til å kunne hvile i bilen. Resultatet ble et baksete som elektrisk forvandles til en dobbeltseng. I tillegg ble bilen forsynt med sotet glass for å hindre innsyn.
– Det er trygdekontorene som prisforhandler utstyret. Vi gir tilbud på monteringsjobbene, forteller Osnes som har sine nærmeste konkurrenter i Stavanger og Bergen.

– Ubeskrivelig følelse

– Jobben består i å finne løsninger så brukerne med spesialbehov kan klare mest mulig uten hjelp. Den er utrolig fascinerende. Kundene er uten unntak alltid like blide og takknemlige. Følelsen når vi klarer å innfri deres behov og ønsker er nesten ubeskrivelig, sier Nils Olav Osnes.
Den daglige lederen legger ikke skjul på at den nye nisjen gjør at firmaet ser framtiden lysere i møte enn noen gang før.
per.enge@haugesunds-avis.no


For rullestolbrukere: Daglig leder Nils Olaf Osnes demonstrerte onsdag flere av Rico Campers innredningsarbeider for ergoterapeuter i Nord-Rogaland. Foto: Per A. Enge

Artikkeltags