Listhaug skryter av Utne Pettersen

Sylvi Listhaug synes det er flott at Utne Pettersen tør å ta opp realiteten i sin jobb.
Foto: Sondre Steen Holvik / NTB Scanpix

Sylvi Listhaug synes det er flott at Utne Pettersen tør å ta opp realiteten i sin jobb. Foto: Sondre Steen Holvik / NTB Scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug skryter av politiinspektør i Haugesund, Thomas Utne Pettersen, for å ta opp fremmedfrykt. Også Hege Storhaug applauderer.

DEL

HAUGESUND: I sin kronikk skriver Utne Pettersen, som er politiinspektør i Sør-Vest politidistrikt, at han mener folks fremmedfrykt overfor asylanter og flyktninger er «høyst rasjonell og berettiget». I kronikken presenterer han tall som tegner et bilde av at det er utenlandske menn som står bak en betydelig del av kriminaliteten i Norge.

På Facebook skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at «Vi må diskutere de reelle utfordringene, ikke stikke hodet i sanden. Flott at denne politimannen tør å ta opp realiteten i sin jobb, samtidig som det alltid er viktig at vi ikke skal skjære alle over en kam».

Storhaug applauderer

Leder i Human Rights Service, Hege Storhaug, er så begeistret at hun ber noen rekruttere politiinspektøren til politikken snarest.

«Kan noen vennligst få denne fantastiske politimannen inn i toppolitikken og det snarest! Snakker om å snakke rett fra levra - og med dokumentasjon i front. Han kler av hykleriet og politisk ledelses svik, som ikke minst handler om vår trygghet som borgere. Imponert! Min og HRS sin erfaring er at det nettopp er i politiet det sitter særdeles mange med den fremste ekspertisen på innvandringens konsekvenser på bakken. Gled dere til å lese!», skriver hun.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Stein-Erik Lauvås er kritisk til utspillene til Thomas Utne Pettersen: 

– Jeg reagerer på det han sier om at politikerne i fjor skulle overby hverandre om å ta inn flest flyktninger. Da antar jeg at han refererer til diskusjonen om Norge skulle forplikte seg til en engangsløsning om å ta inn flere kvoteflyktninger. Han påstår, slik jeg leser det, at et slikt vedtak med å ta inn 8.000 gjennom FNs kvoteflyktningsystem vil føre til massiv grov kriminalitet, overgrep og integritetskrenkelser. Da blir det mildt sagt svært uryddig, sier han til Nettavisen.

Tema på Dagsnytt Atten

Saken var også tema under NRK sin Dagsnytt Atten-sending fredag.

Mina Adampour er leder for Landsforeningen mot rasisme. Hun reagerer på at Utne Pettersen som representant for norske myndigheter går ut med slike meninger.

–  Kronikken er veldig unyansert og ikke balansert på noen som helst måte. De som har erfaring med statistikk ved at man ikke kan gå så selektivt ut og plukke data basert på sin hverdag, sier hun.

Adampour mener Utne Pettersen i kronikken presenterer data som overhode ikke stemmer.

– Dette er ikke en vitenskapelig artikkel og i etterpåklokskapens lys burde jeg nok skille bedre mellom asylsøkere, flyktninger, EØS-borgere og hvem som faktisk begår kriminalitet i Norge. Jeg synes det er synd at denne debatten blir preget av denne typen kritikk. Jeg får nå henvendelser fra politifolk fra hele Norge som skriver at endelig er det noen som skriver om hverdagen vår, sier Utne Pettersen til Dagsnytt Atten.

Forfatter og blogger, Gunnar Tjomlid, har gått kronikken til Utne Pettersen i sømmene og reagerer på at politiinspektøren bidrar til å skape et bilde om at Norge blir farligere og farligere å bo i og at dette blir knyttet til innvandring.

– All statistikk viser at det motsatte. At det blir tryggere og tryggere og mindre kriminalitet. Vi må tilbake til 80-tallet for å finne en tid der det var like lite kriminalitet.

Han viser til en undersøkelse politiet selv gjorde i 2010 som viste at 77 prosent av alle nordmenn følte at det ble mer og mer kriminalitet.

– Det er ganske foruroligende at folk føler dette og at det helt uten grunnlag blir knyttet til innvandring som igjen er med på å bygge opp under hat og fremmedfrykt, sier Tjomlid.

– Jeg ønsker ikke å bygge opp under fremmedfrykt. Det var ikke min mening at folk skulle oppfatte dette som å handle om flyktninger og asylanter, sier Utne Pettersen til Dagsnytt Atten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags