Søndag kommer han hjem til åpning i Billedgalleriet. Vestlandsutstillingen er en vandreutstilling som startet sin reise i Bergen 13. januar i år, og som nå før den kommer til Haugesund har vært i Ålesund og Førde i Sunnfjord. Joakim Lund benekter ikke at det føles godt å ha et slikt solid nærvær på en utstilling som mange regner som en meget viktig arena.
- Kuratoren Gavin Jantjes, som har plukket arbeidene til denne utstillingen, innkalte meg til intervju i Bergen etter at jeg hadde sendt inn en del lysbilder. Han fikk se et vidt spekter av maleriene mine, og endte opp med å plukke noe helt annet enn det jeg opprinnelig hadde sendt inn.
Joakim Lund er den yngste av de femten kunstnerne som passerte kurator Jantjes (opprinnelig
sør-afrikaner) nåløye. Bak seg har han studier i figurativt maleri med Edil Derbitchev, Nordiska Konstskolan i Karleby i Finland, og nå går han på grafikkavdelingen ved Kunsthøgskolen i Bergen. Et kort intermesso hadde han også på Kunstakademiet før han takket for seg. En malerlærer i tjue prosents stilling, var ikke nok til å holde haugesunderen der.
- Tanken er jo at utstillingen skal vise noe av det som skjer i kunsten akkurat nå, uten å foregi å komme med noe utfyllende svar. Jeg synes utstillingen er spennende, og er kanskje spesielt glad i "stigedamene" til gruppen M.I.M ( Marit Thingnæs, Merete Hol Tefre og Inghild Sleire), sier 22-åringen, som var med på åpningene både i Bergen og i Haugesund.
Søndag skal han være i Billedgalleriet, Haugesund Kunstforeningens "hjem". Og om noen vil snakke med ham om bildene han viser, så er han bare glad for det. For Joakim Lund hører ikke til de bildekunstnere som verken liker å omgås med ord eller mennesker. Han ser det å presentere bildene sine som en spennende "del av jobben".
Trass i relativt få levde år, har han allerede passert noen vanskelige porter. Han var en av femten utvalgte blant 300 som fikk plass ved Kunstakademiet, men valgte altså å arbeide videre med maleriet alene.
- De sa selv at de ikke kunne lære meg noe, og da bruker jeg heller skoletiden et annet sted og på grafikken som også fascinerer meg, sier han. Mangelen på lærer har slett ikke ført til stillstand i maleriutviklingen hans. Snarere tvert om.
Men utlandet lokker. Det norske kunstmiljøet, som i stor grad ser opp til Amerika og det som skjer "over there", gir ikke en ramme Joakim Lund befinner seg vel innenfor. Han vil ut.
-Hvorfor ikke tenke globalt når verden banker på? Jeg arbeider med de sorte, brune og røde fargene og er akkurat nå opptatt av skarpe utsnitt i et figurativt formspråk som plasseres i flater. At teksturen, veven i lerretet vises gjennom fargen er viktig for meg. Det skal synes at det er håndverk. Kombinasjonen oljemaling og lerret er min foretrukne, sier han trygt.
Den unge mannen er opptatt av 30-tallets Art Deco og av kubismen. Han er en støver til å tråle antikvitetsforretninger og finne objekter som taler til ham.
- Ved hjelp av sirkler og kvadrater fokuserer jeg et figurativt motiv mot en svart bakgrunn. Formatet 10 ganger 5 centimeter er mye brukt til postkort og fotografier. Jeg liker formatet og bruker det til å få fram mitt eget uttrykk.
Titlene er nokså finurlige: "Mona Lisa Lund med plasterlapp på munn" heter et av de ni."Jeg ser deg, du ser meg nesten" heter et annet.

Nytt maleri

Mange snakker om at maleriet nå ligger på sotteseng. Snart er det bare konsept-kunsten som teller.
- Jeg tror på å videreføre maleriet. Skape nye rom i det, og vise hvor aktuelt det fortsatt er. Maleriet har lenge vært plassert på en pidestall som den høyeste kunstart, og så er det mange krefter som vil ha det ned akkurat nå. Jeg mener jo at det langt fra er dødt, men det må selvsagt utvikle seg og gjerne i en noe mer vågal og kontroversiell retning, sier Joakim Lund.
Han er fokusert på veien videre. Gleder seg til en tilværelse som et menneske som aldri kan si seg ferdig utdannet.
- Mer og mer kresen blir en etter hvert som teknikken blir bedre. Når en jobber konsekvent skjer det ting i egne arbeider som er spennende, sier Joakim Lund, Vestlandsutstillingens yngste i år.