Thorvald Stoltenberg er død: – Huskes som et varmt menneske

Statsminister Erna Solberg og generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo. Solberg sier hun har kondolert Stoltenberg om farens bortgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg og generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo. Solberg sier hun har kondolert Stoltenberg om farens bortgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) sier beskjeden om at Thorvald Stoltenberg bortgang er trist. Hun har personlig kondolert sønnen Jens Stoltenberg.

DEL

– Jeg har mottatt beskjeden om at Thorvald Stoltenberg er død med sorg. Vi husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske, sier statsministeren.

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

Solberg, som hyller den tidligere utenriksministeren for hans innsats for Norge, sier han viste sin varme gjennom hyggelig oppmuntring både til unge politiske motstandere og gjennom å være opptatt av dem som har falt utenfor.

– Han var en viktig stemme i det offentlige ordskiftet helt inntil nylig. Gjennom et langt liv gjorde han en stor og viktig innsats for Norge. Jeg har kondolert Jens Stoltenberg personlig, og sender varme tanker til øvrig familie, sier Solberg.

Thorvald Stoltenberg er død

Tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg er død, 87 år gammel, opplyser familien.

– Han døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien.

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han omtaler Stoltenberg som en mann som var en ledende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen.

– Det er evner vår verden trenger mer enn noen gang før, sier Ap-lederen.

Thorvald Stoltenberg er far til tidligere statsminister og nåværende Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg. Etter å ha vært vert for USAs president Donald Trump og de andre statslederne i forsvarsalliansen under toppmøtet denne uken, dro Jens Stoltenberg til Oslo torsdag kveld.

Thorvald Stoltenberg var også FNs fredsmegler i det tidligere Jugoslavia mellom 1993 og 1995, et tidspunkt der Balkan-krigen sto på for fullt.

I 1990 fungerte han som FNs høykommissær for flyktninger. Fra 1999 til 2008 var han president i Norges Røde Kors.

Artikkeltags