Mæland: – Fyll drivstoff når prisen er lavest

Rekorddyrt drivstoff på Shell-stasjonen på Mortensrud i Oslo. Bildet er tatt mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Rekorddyrt drivstoff på Shell-stasjonen på Mortensrud i Oslo. Bildet er tatt mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

OSLO: Næringsminister Monica Mæland (H) vil ha tøffere konkurranse i bensinmarkedet og anbefaler bilistene å fylle tanken når det er billigst.

I starten av uken ble det satt norsk prisrekord for bensin etter avgiftsøkningen som ble innført fra nyttår. Flere steder i landet kostet bensinen over 16 kroner literen, mens en liter diesel kostet over 15 kroner.

Forbrukerrådet anbefaler folk å fylle drivstoff når det er billigst for å skape konkurranse som beveger prisene, noe næringsministeren sier seg enig i.

– Konkurransen i bensinmarkedet er svak, og kjedene har høye marginer på drivstoff. Krevende og prisbevisste bilister kan styrke konkurransen. Det forbrukeren kan gjøre, er derfor å sørge for å fylle når prisene er lavest, sier Mæland i en epost til NTB.

LES OGSÅ: Denne dagen bør du fylle tanken

Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Ba om forklaring

Fra og med søndag 1. januar ble avgiftene økt med 34 øre for bensin og 55 for diesel. Finansminister Siv Jensen (Frp) mener det ikke kan være et påskudd for bensinstasjonene til å øke prisene ytterligere.

– Pumpeprisene svinger ganske mye fra uke til uke og fra dag til dag. Det er viktig at konkurransen i markedet fungerer, og vi følger bensinselskapene tett. Det er i hvert fall ikke slik at de skal kunne bruke avgifter som skalkeskjul for å øke prisene ytterligere, sier Jensen.

– Finansministeren og jeg har allerede hatt to møter med drivstoffkjedene for å få en forklaring på de høye prisene. Vi følger situasjonen nøye og vil invitere til nytt møte dersom vi ser behov for det, legger Mæland til.

Pollestad reagerer

Geir Pollestad (Sp), leder i næringskomiteen på Stortinget, mener Høyre og Fremskrittspartiet selv bør ta ansvaret for prisøkningen.

– De skyter utelukkende mot bensinstasjonene for å ta fokus bort fra sine egne avgiftsøkninger. Det burde de holde seg for gode til.

– Det er særlig kritikkverdig at Mæland kommer med en oppfordring om å fylle tanken på søndagen når prisen er lavest. Transportnæringen og andre næringsdrivende må fylle flere ganger i uken, så næringsministerens råd hjelper ikke næringslivet i det hele tatt, sier Pollestad.

– Forbrukermakten bør slå hardere

En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at de fleste nordmenn vet at det er billigst å fylle drivstoff i overgangen fra søndag til mandag. Det de færreste vet, er derimot at det også er billig å fylle torsdag morgen, som ifølge organisasjonen er blitt bilistenes blindsone.

Selv om prisene svinger gjennom uken, er variasjonen mellom bensinstasjonene påfallende små, mener Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

– Det taler for at forbrukermakten bør slå hardere. Det er verdt å vite når det er billigst, og det må vi benytte oss av, sier Instefjord.

Kan spare tusenlapper

Også Konkurransetilsynet, som følger prisene tett, har merket seg trenden.

– Fyller du søndag kveld eller mandag morgen, er det bra for lommeboken og for konkurransen. Må du fylle bensin før helgen, bør du fylle før ukens andre pristopp på torsdager, sier seniorrådgiver Sigurd Birkeland i Konkurransetilsynet.

Instefjord i Forbrukerrådet mener at en gjennomsnittsbilist kan spare et par tusen kroner i året på å følge med på prisene og fylle når det er billigst.

Artikkeltags