Mer grisenytt

Bilde fra smågrisproduksjon.

Bilde fra smågrisproduksjon. Foto:

Purkene er svært effektive for tiden.

DEL

LANDBRUK: Haugesunds Avis får mange pressemeldinger. En del er ganske irrelevante for våre lesere. Noen er opplagt for spesielt interesserte. Onsdag fikk vi en slik, som vi likevel fant fascinerende. Og jammen var den en lokal nyhet der, også.

– 2018 blir nok et rekordår når det gjelder effektivitet hos purker. Ingris-resultatene viser 27,1 beregna avvente per årspurke i gjennomsnitt, som er en økning på 0,2 sammenlignet med 2017. Framgangen skyldes i hovedsak at kullstørrelsen fortsetter å øke, men økt grisingsprosent bidrar også positivt, melder Norsvin i en pressemelding.

Vi har dyktige svinebønder også i vårt distrikt, så vi antar dette vitner og god drift.

Purkene føder nemlig også flere levende unger. 14,1 i snitt i fjor, opp 0,2.

Legger bra på seg

Så må vi innrømme det blir veldig spesifikt, men fortsatt besnærende:

«Det er høyt nivå på produksjonsresultatene hos mange besetninger. Den beste 25 prosenten av besetningene produserer 30,0 beregna avvente per årspurke, og 13,1 avvente per kull. De ti beste besetningene har 32,7 beregna avvente per årspurke i gjennomsnitt. Disse toppbesetningene har 15,9 levendefødte og 14,2 avvente per kull og har dermed kun 10,7 prosent tap i dieperioden. De to beste besetningene produser hele 33,7 beregna avvente per årspurke.»

Vi forstår videre at smågris legger på seg 595 gram i snitt hver dag, når de virkelig vokser. Det kan jo være noe å ta med seg på badevekta. Noen legger på seg 750 gram per dag.

Lokal førsteplass

Her er det Oddlaug og Osmund Birkeland fra Vikedal kommer inn i bildet.

Oddlaug og Osmund Birkeland fra Vikedal i Rogaland har beste besetning med smågris.

Gjennomsnittlig slaktevekt var 80,0 kilogram i fjor, som er 1,5 kilo lavere enn året før. Det er også færre slaktegriser som dør når de ikke skal. Dette mener Norsvin er et tegn på bedre dyrehelse.

Til slutt flesker vi til og nevner at Rompa Purkering fra Østlandet er utropt av Norsvin til beste purkering. Rompa Purkering, der altså.

Artikkeltags