DYRELIV: De nye reglene gjør det enklere og billigere å ta med seg dyr inn i Norge, men bare hvis du forbereder deg skikkelig god tid i forveien.

Det er du som eier som har ansvaret for å sørge for at kjæledyret ditt har nødvendig ID-merking, ormekur og rabies-vaksine før dere reiser.

Sett deg inn i reglene

For at alt skal gå smertefritt må du gjøre de nødvendige forberedelsene i god tid før du reiser.

Tidligere måtte kjæledyret ditt stå ukesvis i en dyr og upraktisk karantene hvis det hadde oppholdt seg i enkelte land. De nye reglene gjør at slipper du karantene, men det gjelder bare for dem som har sørget for å ha alt i orden på forhånd.

– Bakgrunnen for strenge regler for reising med kjæledyr er at vi ønsker å hindre at farlige og smittsomme dyresykdommer kommer til Norge, sier sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef i seksjon for landdyr og helsepersonell i Mattilsynet.

Det finnes dyresykdommer som også er svært farlige for mennesker. Rabies er en av dem.

– Norge er heldigvis fritt for rabies, og det skyldes at vi passer godt på at de dyrene som kommer til landet er vaksinerte, sier Åmdal.

Det er Mattilsynet som har ansvaret for regelverket, og på deres nettsider finner du en detaljert oversikt over det nye regelverket fordelt på type kjæledyr og ulike land.

Gjelder hund, katt og ilder

De nye reglene gjelder for alle som tar en hund, katt eller ilder inn i Norge.

Reglene er de samme uansett om du importerer et dyr fra et annet land, eller bare skal ta med deg kjæledyret ditt tilbake fra ferien.

En viktig ting å huske på er at når du reiser ut av Norge og inn i et annet land, er det reglene i landet du reiser til du skal forholde deg til. På tilbakeveien er det reglene i Norge som gjelder, og de er ulike alt etter hvilket land du og dyret ditt har besøkt.

Det er derfor viktig å sette seg godt inn i hvilke regler som gjelder for akkurat det landet du og kjæledyret ditt skal oppholde dere i.

– Vi i Mattilsynet anbefaler derfor alle sjekker i god tid før reisen for å finne ut hva som gjelder for det landet de skal til. Jeg understreker også at dette ikke er noe dyreeier kan gjøre i siste liten, for det kan ta lang til å gjøre et dyr klar til innførsel til Norge, sier Solfrid Åmdal.

Sverige og Norge er begge rabiesfrie land og har egne regler for kryssing av grensen med kjæledyr. Disse reglene er mindre omfattende enn de kravene som gjelder andre EU/EØS-land.

De strengeste reglene gjelder for innførsel av dyr som har oppholdt seg i land som ikke er i kategorien EU/EØS.

Slutt på karantene

Den tidligere karantenetiden erstattes nå av at dyret har gyldig ID-merking, veterinærattest med dokumentert ormekur, samt rabiesvaksine med antistoffkontroll.

Først når alt dette er i orden, skal det utstedes veterinærattest fra en offentlig veterinær som bekrefter at alle kravene for innførsel til Norge er oppfylt.

Det nye er altså at du nå må vaksinere dyret ditt og ta blodprøvekontroll, men du tar ventetiden før reisen, og ikke i en karantene ved innreise til Norge.

Det er i dag krav om at katter og hunder som har vært i Sverige skal behandles mot revens dvergbendelorm, og at behandlingen skal dokumenteres av dyreeier i en egenerklæring.