DYR: Varmen fortsetter å strømme inn over landet denne uken. Samtidig som folk er i syden-stemning, er det lett å glemme våre firbeinte venner.

I en pressemelding mandag skriver Tryg Forsikring at de opplever pågang fra bekymrede eiere av kjæledyr som har problemer i varmen.

– I den intense solen og varmen lider både katter og hunder. Se til at de har tilgang til skygge og sørg for at de har rikelig med vann, både innendørs og utendørs. Sett gjerne ekstra drikkebeger flere steder i huset og ute. Skulle dyrene begynne å pese, puste med åpen munn og se ubekvem ut, bør du spyle de med kaldt vann for å kjøle de ned. Ikke pakk de inn i våte og kalde håndklær, sier Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg Forsikring og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Veterinæren ber folk se ekstra godt til kjæledyrene sine i disse dager.

– Hvert eneste år får vi inn kjæledyr som har kollapset i varmen, og som må bæres inn på dyreklinikken for behandling. Noen kommer seg når vi får kjølt de ned med å spyle kaldt vann, men mange er så dehydrert at de må ha tilleggsbehandling i form av intravenøst væske, sier han.

Ikke på stranden og aldri i bil

Han advarer samtidig mot å ta med hunden på stranden i varmen.

– Der pleier det ofte være mangel på skygge, i tillegg til at vi ofte ser skader på hunder som har oppstått på eller nær stranden. Det kan være glasskår eller skarpe ting i terrenget. Og la aldri en hund være alene i en innelåst bil når solen steker på sommeren. Solen beveger seg, bilen du parkerte i skyggen kan stå i direkte sollys kort tid etter, sier veterinær Kvinge.

Det finnes anslagsvis 560.000 hunder, 750.000 katter og 125.000 hester i Norge.

Ifølge tall fra Finans Norge har nordmenn aldri før brukt så mye penger på å forsikre hunden eller katten sin.

Snart er 200.000 kjæledyr i Norge forsikret og nordmenn betalte over én halv milliard kroner i fjor for å sikre seg en dyreforsikring.