De 20 koristene fra distriktet og deres musikalske ledestjerne, Hanne Krogh, har fortjent all den oppmerksomhet som er blitt dem til del denne våren. At våre lokale representanter gikk helt til topps i TV 2s store lørdagssatsing kom neppe som noen overraskelse på noen – uansett hvor de måtte bo i landet.

Det sier vi fordi det, selv for oss legfolk, var mulig å skille de gode prestasjonene ut fra de ikke fullt så gode. Og Team Hanne leverte solide prestasjoner hver gang.

Og da tenker vi ikke bare på det musikalske, også når det gjaldt formidling av energi og sangglede, skilte haugalendingene seg ut i positiv forstand. Underholdning på TV krever mer enn sanglige ferdigheter. Det handler også om å formidle innlevelse, entusiasme og energi. Når dette så blir toppet med musikalske ferdigheter og stemmeprakt av imponerende kvalitet, ja så blir resultatet, bokstavelig talt, uslåelig.

Alle forstår at dette var en kollektiv seier for de 20 koristene. Det er likevel naturlig å trekke fram Hanne Krogh spesielt. Det er ingen tvil om at hennes musikalitet, profesjonalitet og teft som artist gjennom flere tiår, var helt avgjørende for at koret lyktes så godt på alle parametre som teller i konkurranser som Det store korslaget.

For en korleder handler det om å hente fram det beste hos hver enkelt, la dem gjøre det de er best til. Og ikke minst, velge sanger som passer til stemmematerialet – og til publikums smak. Det klarte Hanne Krogh.

Hun klarte også, gjennom hele konkurransen, å formidle en sterk kjærlighet til hjembyen Haugesund – og til distriktet rundt. Haugalandet har en stor plass i Kroghs hjerte. Det har vi visst lenge, ikke minst gjennom hennes vakre ballade om Haugalandet.

De andre korlederne som kom langt i konkurransen var også flinke til å framheve sin lokale tilhørighet. Men ingen klarte å gjøre det med Kroghs innlevelse. Det var med på å underbygge autentisiteten i Team Hannes framføringer. Med seieren følger en sjekk på en halv million kroner. Også her må vi gi Krogh honnør – for hennes forslag til anvendelsen av premiepengene.

Gjennom å opprette en stiftelse som hvert år deler ut en pris til lokale kunstnertalenter på Haugalandet, vil Team Hannes TV-innsats denne våren få varig verdi.

Det er allerede opprettet kontakt med kommunene på Haugalandet med tanke på en utvidelse av den kommende stiftelsens kapital, og det ligger an til et årlig arrangement i forbindelse med utdeling av midler fra stiftelsen.

Hanne Krogh har i alle år vært en god ambassadør for Haugesund og Haugalandet. At Haugesund vil benytte denne anledningen til å ære henne gjennom å gi en av byens gater hennes navn, synes vi hun har fortjent.