Fant Bombe ved Feøy

 Sportsdykker Steinar Hovland lyser opp den udetonerte granaten.

Sportsdykker Steinar Hovland lyser opp den udetonerte granaten. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Erik Bakkevig lette etter kamskjell, men fant en diger udetonert granat fra andre verdenskrig.

DEL

HAUGESUND: Bakkevig og dykkerkompiser var ute og dykket ved Feøy på jakt etter kamskjell. Det var lite kamskjell å finne, men en uvanlig formasjon, som stakk opp av sandbunnen på 23 meters dyp, fanget den erfarne dykkerens interesse.



– Det så ut som en stein, men den var litt rund og fin på toppen. Og ved nærmere i øyesyn viste det seg å være rust på toppen. Da jeg kostet bort litt sand, tenke jeg at dette må være en granat, forteller Bakkevig, som har skrevet fire bøker om norske skipsforlis og vrak langs vestlandskysten.

Blåste bort

Han gjorde ikke mer med saken før lørdag. Da dro dykkerne ut til stedet igjen. Denne gang hadde de med seg en undervannsskuter som ble brukt til å blåse bort sanden rundt granaten.

Da den udetonerte granaten lå fri for sand, så de størrelsen. Den var svær; 90 centimeter lang og 21 centimeter i diameter.

For å kunne gi nøyaktig posisjon på stedet slapp de opp en markør og noterte GPS-koordinatet.

Sprenges

Mandag ble politiet i Haugesund varslet, som igjen ga beskjed til Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan ved Bodø.

Bakkevig antar at Sjøforsvaret kommer til å sprenge granaten.

Vaktsjef sjø ved Forsvarets operative hovedkvarter, orlogskaptein Ole Fredrik Lynum, sier de har fått melding om granaten og avventer bistandsanmodning fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Når den kommer er veien videre at Sjøforsvarets minekommando overtar saken.

– De vil da dra ut og undersøke, før de sannsynligvis kommer til å sprenge granaten på stedet, sier Lynum.

Rekkevidde 17 kilometer

Under krigen var kystfortet i Skåredalen i Haugesund det eneste skytset i vårt distrikt med kaliber 21.

Daglig leder ved Arquebus krigshistoriske museum, Sven Frithjof Valand-Lie, skriver i en artikkel om kystbatteriene på Haugesundshalvøya og Karmøy:

«I Skåredalen var et områdebatteri etablert i 1941 med tre tyske 21 cm mørsere. Disse kanonene kunne skyte en granat på 113 kg nesten 17 km. Dette var de største kanonene i Haugesundsområdet. Batteriets oppgave var å beskytte landområdene rundt Haugesund i tilfelle alliert invasjon. Batteriet kunne også nå mål på sjøen. Det var avhengig av målobservasjon fra observasjonsposter som kunne se målet.»

Artikkeltags