– Det å sette av tid til å gi barna udelt oppmerksomhet, hvor man legger bort mobil og andre «oppmerksomhetstyver», og bare har det hyggelig sammen, er noe av det beste vi gjør som foreldre. Gode opplevelser i naturen som barn legger også et godt grunnlag for å være aktiv ute som voksen, forteller generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjonen for 17 norske friluftslivsorganisasjoner med nærmere en million medlemskap.

Ta en fisketur

En fisketur er både hyggelig og lærerik for de små. Det å få mulighet til å fange familiemiddagen selv, er i dag en eksotisk opplevelse for mange barn, som er vant til at fisk er noe man finner i butikken.

Som en del av allemannsretten fisker alle barn under 16 år gratis i alle ferskvann i Norge, unntatt i elver der det kan fanges sjøørret, laks og sjørøye.

Der det selges fiskekort, skal barna få disse gratis. Både store og små kan fiske gratis i sjøen.

– Et godt tips til deg som er nybegynner, er å ikke rote deg bort i jungelen av utstyr og tips. Hold det enkelt, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Håvard Skjerstad Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å starte med å bruke en vanlig fiskestang med haspelsnelle. Skjerstad Andersen råder deg også til å få tak i en god kniv, én boks med sluker til saltvann og én til ferskvann.

– Hvis du i tillegg lærer deg en enkel slukknute, da har du «alt» du trenger, sier fiskeeksperten.

Og hvilken fisk smaker best på grillen eller i stekepanna?

– Prøv å fiske etter sei og makrell i sjøen, og ørret og abbor i ferskvann, er rådet fra Skjerstad Andersen.

I sommer arrangerer Norges Jeger og Fiskerforbund åpne Introfiske-kurs over hele landet. Dette kan være et flott sted å starte for dem som vil prøve seg på fisking.

Dra på «skattejakt»

Alle barn elsker skattejakt. I turorientering får barna mulighet til å dra ut på skattejakt og oppleve den fine naturen vi har i Norge.

Turorientering er poster som henger ute hele sommeren som man kan finne når man selv vil. Det er hvite og oransje flagg som fungerer som skatter. Det kan være mellom tre og ti slike poster å finne hver gang, og turene er gradert etter vanskelighetsgrad, der de grønne turene er de enkleste og er godt egnet for barnefamilier.

Turorientering gir barn mulighet til å finne flere skatter ved hjelp av kart, og gleden er stor når de små ser det hvite og oransje flagget som nok en skatt på turen.

– På postene er det koder som barna kan registrere, og de kan dermed ha en oversikt over alle skattene de har funnet i løpet av sommeren. Det forteller Lone Karin Brochmann, fagkonsulent i Norges Orienteringsforbund.

Turorientering står sterkt flere steder i landet. Hvor turene befinner seg kan du finne på turorientering.no.

Vi mener det er svært viktig at barn og unge får muligheten til å lære seg å finne egne grenser og å vurdere risiko.

Line Aas Mjøster, leder for marked og kommunikasjon i Norges Speiderforbund

Finnes det ingen turorienteringsløype i nærheten av der dere bor, kan naturbingo være et godt alternativ! Lag et «bingobrett» hjemme, der du og barna lager en oversikt over dyr og planter det er sannsynlig at dere møter på i naturen. Så går dere ut sammen, og «jakter» på de ulike artene. Kryss av for hvert dyr og plante dere ser; dere har fått bingo!

Høst av naturen

Det er allerede kommet bær noen steder i landet, og utover i juli kommer bærsesongen i gang for fullt. Barn elsker å plukke bær, spesielt hvis de får spise dem rett fra busken.

Hva med å bruke søndagen på en hyggelig blåbærtur? De blå bærene er ikke bare søte, men også sunne og en god kilde til blant annet c-vitaminer og antioksidanter.

– Når turen er over, kan dere lage pannekaker med nyrørte blåbær til middag, foreslår Lasse Heimdal.

Saken fortsetter under bildet.

Hvis bærsesongen ikke er helt i gang der du bor, er det også koselig å plukke blomster.

– Hva med å flette en sommerlig blomsterkrans sammen? Dere kan også presse blomstene. Plukk en bukett med ulike blomster og ta dem med hjem. Legg blomstene en og en mellom avispapir og under trykk i om lag en uke. Når de er ferdig tørket og presset, kan dere jo lage et blomsterbilde og ramme det inn, anbefaler Heimdal.

Treklatring

Treklatring er ekte lavterskel og kan gjøres der du er.

– Finn et tre du liker, ta deg opp en gren eller to – finn dine grenser og følg dem, er tipset fra Line Aas Mjøster, leder for marked og kommunikasjon i Norges Speiderforbund.

Et perfekt klatretre er rett, friskt og ikke for stort. Det bør også ha grener som er tykkere enn fem centimeter.

Er dere nybegynnere, kan det være greit å begynne med et tre som har grener som er såpass lave at dere når bakken.

– Vi mener det er svært viktig at barn og unge får muligheten til å lære seg å finne egne grenser og å vurdere risiko. Du kan ikke vite hvor høyt det er trygt å klatre hvis du aldri får prøvd deg. Målet er heller ikke å klatre høyest mulig, tvert imot legger vi vekt på at du skal prøve deg fram gradvis og selv kjenne etter hvor dine grenser går, sier speideren.

Nyt hyttelivet

Drømmer du om å nyte sommeren på hytta, men har ikke hytte selv? Det er fortsatt muligheter for hytteliv med familien i sommer.

Både Den Norske Turistforening, Statskog og fjellstyrene rundt om i Norge, har hytter til utleie og utlån. På deres nettsider finnes det informasjon om hvilke hytter som fortsatt har plass i sommer.

Det enkle hyttelivet er perfekt for mange hyggelige aktiviteter, som fjellturer, padling, bading eller klatring.

– En hytte omringet av stille natur og frisk luft er et flott sted å senke skuldrene og bare være sammen. Kanskje kan dere legge fra dere mobiltelefonene ved inngangsdøren og ta en liten skjermpause, foreslår Lasse Heimdal.

Lån turutstyr

Har du lyst til å sove i telt, gå på fjelltur eller padle kano, men mangler utstyr? Det er ikke noe problem. Utstyret kan du låne i BUA!

Saken fortsetter under bildet.

– BUA er et nasjonalt nettverk, hvor du låner sport- og friluftslivsutstyr helt gratis. Utstyret er av bra kvalitet og mye er helt nytt, forteller Monica Vogt, daglig leder i BUA. Utstyret lånes ut for en uke av gangen, og flere av de 59 utlånsstedene rundt om i landet har også åpent i sommer.

– Hva som lånes ut av utstyr varierer fra sted til sted, men de fleste stedene har telt, sykler, kano, sekker og fiskestenger, sier Vogt.

Oversikt over utlånsordninger finner du på www.bua.io. (ANB)