Fikk pris på 1 mill.

Fint møte: Kronprins Haakon gratulerer Olav Dahl som mottok Olav Vs kreftforskningspris.Foto: Erlend Aas, NTB/Scanpix

Fint møte: Kronprins Haakon gratulerer Olav Dahl som mottok Olav Vs kreftforskningspris.Foto: Erlend Aas, NTB/Scanpix

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Professor og overlege Olav Dahl fra Tysvær ble i helgen tildelt Kong Olav Vs kreftforskningspris på en million kroner.

DEL

Haugesund: Prisen ble delt ut i forbindelse med Kreftforeningens 75-årsjubileum og festforestilling i Oslo Konserthus.
Olav Dahl er til daglig professor og overlege ved kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus. Han har hatt en sentral rolle i oppbyggingen og utviklingen av kreftavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus og forskningen hans har vakt internasjonal anerkjennelse. Prisen fikk han for sin innsats på flere felt innen kreftforskning, blant annet mage-tarm-kreft og testikkelkreft.

Takknemlig

– Denne prisen henger høyt. Jeg er svært takknemlig, sier Dahl til Haugesunds Avis.

Hans team har flere forskningsprosjekter gående. Prisen blir viktig i dette arbeidet. Hver prøve som skal analyseres koster rundt 8.000 kroner.
Det er særlig på fire områder Dahl har fått anerkjennelse for sitt arbeid. Han har blant annet vært med på å tilrettelegge behandlingen av testikkelkreft med nye medikamenter.

Han og hans team har tatt i bruk metoder som bedrer diagnosen for denne typen pasienter. I dag blir over 98 prosent kurert.
Sykehuset var blant de første som innførte strålebehandling på endetarmskreft. Dette er i dag rutine. Cellegift blir også brukt på visse grupper av tykktarmskreft. Studier viser hvem som trenger dette eller ikke for å få kontroll på sykdommen etter operasjon. Dahl har også forsket på varmebehandling, en metode som øker effekten av stråling.
Det fjerde området er utvikling av strålebehandling ved prostatakreft.

Fra Tysvær

Dahl er opprinnelig fra Grinde i Tysvær. I 1974 begynte han å jobbe ved Radiumhospitalet i Oslo. Fra 1976 har han vært ansatt ved Haukeland Universitetssykehus. Overlege Dahl jobber en dag i måneden ved onkologisk dagenhet på Haugesund sjukehus. Der gir han pasienter cellegiftsbehandling.
TV2 sender en redigert versjon av festforestillingen og prisutdelingen lørdag 8. juni.
 

Artikkeltags