Sjekk monsterne Fredrik fikk i garnet!

Disse to kom deisende opp i båten til Fredrik Langeland og familien.

Disse to kom deisende opp i båten til Fredrik Langeland og familien. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Ungene hylte da den kom over ripen.

DEL

LANDET RUNDT [BERGENSAVISEN]: Da hobbyfiskeren Fredrik Langeland fra Åsane og svogeren Jon Asbjørnsen satte ut garn i Eikelandsfjorden fredag kveld, regnet de med å få noen torsk og kanskje noen flyndrer.

Men da de lørdag morgen tok med seg ungeflokken på fire ut i båt for å dra opp garnet, ble det sjokkstemning, høy puls og hysterisk skriking. For etter å ha fått inn et par småfisk, kom det nemlig en diger steinbit over ripen.

– Det var svogeren min som trakk garnet, mens ungene hang over kanten. De begynte å rope «oi, det kommer en stor flyndre». Men så kom den deisende over ripen. Da hylte de alle sammen, forteller Langeland.

Satt musestille

Beistet lå og sprellet i båtbunnen mens den klappet med tennene.

– Jeg sa til ungene at nå måtte de sitte stille, for den fisken er farlig. Den kan bite hardt. Da satt de så stille som de aldri har gjort før.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Steinbit

Steinbit Foto:

Svogeren som dro garnet hadde falt bakover i sjokket, men måtte gripe fatt i garnet igjen og fortsette trekkingen. Etter noen meter kom sjokk nummer to.

– For der kom jammen en til steinbit. Den var litt mindre enn den første, men stor likevel, sier Langeland.

Denne gangen var stemningen helt skrekkslagent rolig.

Etter å ha fått opp siste rest av garnet, satte familien kursen mot land igjen. Ingen hadde med seg kniv, så monsterfiskene kunne ikke avlives før de var kommet på land.

– De lå der og kikket rundt seg med nesten krokodilleaktige øyne.

Tungvektere

For å avlive den måtte dem måtte de ta i bruk alle krefter de hadde.

– De var noen hardhauser og det var ikke lett. Men vi fikk knekket nakkene på dem til slutt.

Fiskene var så store at de måtte kjøpe ny fiskevekt for å veie dem. For den største stoppet vektnålen på 11,8 kilo, mens den minste var 5,7 kilo. Det er et godt stykke igjen til Norgesrekorden, som er 19,5 kilo. Men for Langeland er det ihvertfall personlig rekord.

– Jeg har alltid drømt om å få en steinbit, men har aldri fått det før. At jeg skulle få en så stor en, og to stykker samtidig til og med, var veldig gøy.

– Beste dagen i hele mitt liv

Det var gøy å sløye fiskene også, og undersøke hva de hadde i magen. Der fant de både kråkeboller, krabber og skjell. Resultatet ble seks kilo steinbitfilet som kunne nytes allerede samme kveld.

– Ja, vi hadde en deilig middag. Ungene var litt skeptiske til å smake, fordi de tenkte på hvor stygg de hadde vært. Men alle var enige om at det var god mat.

Det beste var imidlertid opplevelsen.

– Sønnen min sa til meg at dette var den beste dagen i hele hans liv. Nå er han ikke redd for hai lenger, men for steinbit istedet.

Fisk, Fredrik Langeland, Steinbit, Fusa.

Fisk, Fredrik Langeland, Steinbit, Fusa. Foto:

Artikkeltags