Politiet pågrep afghansk familie i kirkeasyl på Fitjar

Artikkelen er over 2 år gammel

En afghansk familie som har sittet i kirkeasyl på Fitjar i Hordaland, ble fredag pågrepet og hentet ut av politiet, melder Stord24.no.

DEL

FITJAR: Familien ble pågrepet i en politiaksjon tidlig fredag morgen, skriver de.

Politioverbetjent Pål Gjil, som er avsnittsleder for operativ utlendingsenhet avsnitt nord i Sørvest politidistrikt, bekrefter overfor NTB at de har gjennomført aksjonen etter anmodning fra Politiets utlendingsenhet (PU).

LES OGSÅ: – Vi brøt opp en dør og en rute ble knust 

Familien skal transporteres ut av Norge. Ved PU får NTB opplyst at det er en del av deres vanlige praksis å uttransportere personer uten lovlig opphold.

– Vi har gjort en vurdering opp imot det som går på kirkeasyl, og vi mener helt klart at dette ikke er omfattet av retningslinjene Justisdepartementet legger til grunn, sier pressevakten.

Frank Håvik, som leder menigheten Nytt Liv Sunnhordland som har hatt ansvaret for den afghanske familien i kirkeasyl i lengre tid, forteller at politiet gikk til aksjon mellom klokka 6 og 7 fredag morgen.

– Dette var en dramatisk aksjon. Politiet stilte med tre politibiler i tillegg til en ambulanse. De knuste vinduene, og det var rene kommandoraidet. Dette er stikk i strid med reglene for kirkeasyl, sier Håvik.

Menighetslederen har ikke hatt kontakt med familien etter at de ble hentet av politiet. Han reagerer særlig på aksjonen fordi saken er anket til lagmannsretten.

– De har ikke en rettskraftig dom i saken, og så kommer de likevel. Dette er helt horribelt, sier Håvik.

Marit Janne Sundhordvik, medlem i menigheten, var til stede da politiet gikk til aksjon.

– Jeg sov på en benk rett ved inngangsdøren til salen, mens familien var lengre inne i rommet. Jeg våknet av et smell. Et vindu ble knust og døren slått inn. Plutselig kommer det en haug med politimenn løpende inn i salen. Jeg forstår ikke hva politiet mener med at det gikk stille for seg, sier Sundhordvik.

Sundhordvik, som har et godt kjennskap til familien, ble sendt inn til et annet rom.

Det tok litt tid før jeg forsto hva som skjedde. Da de skulle føre familien ut av menighetslokalet ble jeg sendt til et annet rom. Jeg fikk med meg at foreldrene og det minste barnet på fem måneder ble ført ut først. De to andre barna på tre og seks år fikk jeg tatt farvel med, sier Sundhordvik.

Artikkeltags